Areaal consumptieaardappelen daalt in België met 10 procent

Het Belgische areaal consumptieaardappelen daalt dit jaar waarschijnlijk met 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Het komt daarmee uit op zo'n 48.000 hectare.

Areaal+consumptieaardappelen+daalt+in+Belgi%C3%AB+met+10+procent
© Twan Wiermans

Een groep van 128 aardappeltelers liet begin april weten welk aardappelareaal en welke rassen de ondernemers het komende seizoen zullen telen. Dit gaven ze aan in een enquête van het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in België. Nog niet alle telers kenden op dat ogenblik hun definitieve areaal.

Toch kan het PCA met de huidige gegevens een eerste voorzichtige schatting maken van het aardappelareaal 2021. Het totaal areaal consumptieaardappelen in Vlaanderen zou volgens de enquête dalen met 10 procent ten opzichte van 2020. Dit brengt het areaal in Vlaanderen terug op bijna 48.000 hectare. Dit is het laagste in de afgelopen zes jaar.


Aardappelvoorraad

De totale Belgische aardappelvoorraad werd begin april geraamd op 1,77 miljoen ton aardappelen. Deze voorraad is zeer vergelijkbaar met april 2020, maar ligt wel 20 procent hoger in vergelijking met de voorbije vijf seizoenen. De oorzaak is volledig terug te vinden bij de hogere voorraad contracten. Want het aantal vrije aardappelen nog in stock ligt lager dan het vijfjarig gemiddelde, meldt het PCA.

Tussen de oogst vorig jaar en 1 april werd 2,57 miljoen ton aardappelen afgeleverd. Dit is 6 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde. Veel minder vrije aardappelen en iets meer contracten. In februari en maart werd een inhaalbeweging gemaakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer