80 procent suikerbieten zit in de grond

Gemiddeld over Nederland zit 80 procent van de suikerbieten inmiddels in de grond. Dat blijkt uit de zaaigegevens voor 2022 van Cosun Beet Company.

80+procent+suikerbieten+zit+in+de+grond
© Twan Wiermans

In Zeeuws-Vlaanderen, op de Zeeuwse eilanden en in Flevoland zijn bijna alle bieten al gezaaid. Op de Noordelijke zand-, dal- en veengronden is slechts 55 tot 60 procent van de suikerbieten gezaaid. De regionale verschillen in neerslag zijn groot, waardoor deze week niet in alle regio's werkzaamheden in het land doorgingen.

Op de gezaaide percelen is het volgens Cosun zaak de veldopkomst goed te volgen. Verspreid over Nederland komt schade aan gekiemd zaad en jonge bietenplanten voor door water op het land, vorst, hagel en korstvorming.


278 hectare overgezaaid

Op dit moment lijkt de omvang van de schade nog beperkt. In totaal is in Nederland nu 278 hectare overgezaaid, waarvan 187 hectare in de regio Oost-Brabant. De belangrijkste reden die daarvoor wordt genoemd, is vorstschade (69 procent). Daarna volgen overige redenen (19 procent), korstvorming (6 procent), vraatschade door insecten (4 procent) en muizen (2 procent).


Of overzaai nodig is, hangt af drie factoren: schade aan bietenplantjes, het gemiddelde plantaantal en de verdeling van het plantaantal. Bij een gelijkmatige verdeling over het perceel kan bij een plantaantal van 40.000 tot 50.000 planten nog een goede opbrengst worden behaald. Bieteninstituut IRS heeft een applicatie die telers kan helpen in het bepalen of overzaai wel of niet nodig is.
Opkomst volgen

Of de geleden schade bij telers door de hagel, regen of vorst uiteindelijk leidt tot plantwegval is volgens IRS maar op één manier te achterhalen: nauwkeurig en herhaaldelijk monitoren op verschillende plekken in het perceel. Voor een goed beeld van de situatie kunnen telers gebruikmaken van teststroken.


Ze kunnen de stroken uitzetten door 10 meter in de rij te markeren en het aantal planten in deze baan te tellen. Daarbij is het de bedoeling om een optelsom te maken van gezonde planten, planten met een groen en dus levensvatbaar groeipunt en kiemplanten die nog boven moeten komen.


Variatie

'Tel op een aantal plaatsen op het perceel om variatie in beeld te brengen', adviseert IRS. 'Middel vervolgens het aantal planten in de verschillende telstroken en vermenigvuldig dat aantal met tweeduizend om het plantaantal per hectare vast te stellen.' Volgens het bieteninstituut geeft herhaling van deze telling na één of twee dagen inzicht in het aantal planten dat nog bovenkomt of mogelijk wegvalt.


Eerste bladluizen

Verder meldt Cosun dat inmiddels de eerste bladluizen zijn gesignaleerd, maar nog wel onder de schadedrempel. Bij het overschrijven van schadedrempels worden per gebied telers gewaarschuwd. Vanaf 1 april monitoren Cosun-medewerkers samen met Delphy op aanwezigheid van groene luizen op percelen waar bieten boven staan.

Om schade van vergelingsziekte beperken, is het zaak om bij het overschrijden van de schadedrempel een bespuiting uit te voeren, meldt Cosun. Actuele resultaten van tellingen zijn het gemakkelijkst te volgen via de BAS-app of via het BAS - Bieten advies systeem en de website van het IRS.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer