In alle teeltregio's zijn eerste suikerbieten gezaaid

Ongeveer 13 procent van het areaal suikerbieten was aan het begin van deze week ingezaaid. Vanwege het gunstige voorjaarsweer gaan de zaaiwerkzaamheden nu volle bak door.

In+alle+teeltregio%27s+zijn+eerste+suikerbieten+gezaaid
© Koos van der Spek

Vooral in het zuidwesten van het land, op de Zeeuwse eilanden en in Zeeuws-Vlaanderen zijn al relatief veel suikerbieten gezaaid, blijkt uit de wekelijkse uitzaaigegevens van Cosun Beet Company. In de noordelijke teeltgebieden komt de inzaai vanaf vorige week voorzichtig op gang. Op vroeggezaaide percelen komen de eerste bietenplantjes al boven.Bieteninstituut IRS waarschuwt op zijn website voor stuifschade aan jonge bietenplantjes of aan het bietenzaad. Dit geldt voor stuifgevoelige gronden waar de droge toplaag makkelijk kan verstuiven als gevolg van het drogende weer. Voorkomen van schade is volgens IRS essentieel om overzaaien en opbrengstverlies te voorkomen.


Toplaag vasthouden

Gerst als stuifbestrijding kan voor of tijdens het zaaien van de suikerbieten worden ingezaaid als bescherming. Het wortelstelsel van gerst houdt de toplaag vast en voorkomt het wegwaaien van gronddeeltjes, schrijft IRS. De ontwikkeling van gerst kost tijd, waardoor het enkele weken geen bescherming biedt. Als het droge weer blijft aanhouden, kan al schade optreden voordat de gerst voldoende is ontwikkeld.

De stuifgevoelige toplaag van de grond kan worden vastgehouden door bodemstabiliserende middelen toe te dienen. Als voorbeelden hiervan noemt IRS het product Nodust Agri en papiercellulose. Deze producten kunnen kort na zaai worden toegepast. Op veenkoloniale gronden in het noordoosten van het land en op Texel is het gebruik van rundveedrijfmest toegestaan als maatregel tegen stuiven.

Tot slot adviseert IRS bij mogelijke stuifschade om de opkomst van de suikerbieten regelmatig te monitoren. Het tellen van kiemende zaden en levensvatbare planten geeft een goed beeld van de opkomst. Het aantal aanwezige planten op telstroken van 10 meter moet worden vermenigvuldigd met 2.000 om een indicatie te krijgen van het plantaantal per hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer