Cosun: eerste suikerbieten gezaaid op lichte gronden

Akkerbouwers in Zuid-Nederland hebben vorige week de eerste suikerbieten gezaaid. Het gaat om ongeveer 50 hectare op voorjaarsgeploegde percelen op lichte gronden waar het zaaibed beter viel dan verwacht, meldt Cosun Beet Company.

Cosun%3A+eerste+suikerbieten+gezaaid+op+lichte+gronden
© Twan Wiermans

Door het drogende weer van de afgelopen tijd met de oostenwind waren de percelen goed berijdbaar voor zaaibedbereiding en kon de inzaai van suikerbieten starten. Dat ging prima, ondanks de vele neerslag in februari.

De zaaibedbereiding op najaarsgeploegde gronden kan volgens Cosun nog wel een uitdaging zijn. Ook dat heeft te maken met de flinke neerslagsom, maar daarnaast speelt het uitblijven van stevige vorst een rol. Cosun laat weten dat het verstandig kan zijn tijdig te starten met de zaaibedbereiding, voordat de bovengrond verder uitdroogt.


Lage bandenspanning

Kennis- en onderzoeksinstituut IRS meldt dat het belangrijk is om de bandenspanning zo laag mogelijk te houden om de schade in de ondergrond te minimaliseren. 'Streef naar een bandendruk van 0,4 bar, indien haalbaar met de gekozen banden, schrijft IRS.

Cosun verwacht dat deze week ook in alle andere gebieden bieten worden gezaaid. In een ander bericht van IRS noemt het instituut nog meer belangrijke aandachtspunten bij het zaaien. Zo zijn naast bekwaamheid van de (onder)grond regelmatige controle van de machine en het zaaiwerk belangrijk voor een goed resultaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer