IRS komt met maatregelen om korst te breken bij opkomst suikerbieten

Pleksgewijs is de afgelopen tijd flinke neerslag gevallen. Daardoor kan op slempgevoelige percelen een korst ontstaan bij het opdrogen van de grond. Bietenplantjes die nog niet boven staan, kunnen moeite hebben om deze korst te breken. Daarvoor waarschuwt bieteninstituut IRS.

IRS+komt+met+maatregelen+om+korst+te+breken+bij+opkomst+suikerbieten
© Han Reindsen

Een korst met voldoende scheuren geeft het kiemplantje nog de mogelijkheid om zelf de weg naar boven te vinden. IRS wijst telers erop dat een dikkere korst of een korst zonder scheuren de opkomst behoorlijk kan belemmeren. Het bieteninstituut noemt daarom enkele maatregelen die telers kunnen nemen om de korst te breken.

Volgens IRS kunnen telers het mechanisch breken van de korst het beste vroeg in de ochtend uitvoeren. Dan is de grond vaak wat zachter. Daarbij moeten ze wel rekening houden met jonge plantjes die net boven staan of zich in de korst bevinden. Die kunnen gemakkelijk beschadigen. Ook is het belangrijk te voorkomen dat de korst tijdens het breken gaat schuiven, schrijft IRS. Daardoor kunnen plantjes snel afbreken.

Het bieteninstituut wijst op een goede timing van de bewerking. Als de meeste plantjes tegen de korst staan, komen ze na een bewerking gelijkmatiger door. Uit een proef van IRS blijkt dat een velg van een kruiwagenwiel met hoekijzers de beste resultaten geeft.

Verder leveren volgens het bieteninstituut dieptewieltjes, zoals farmflexbandjes, redelijk goed werk. Ook met zaaielementen zonder kouter en een wiedeg zijn goede praktijkervaringen opgedaan. Het geeft in ieder geval een positief effect, zolang de korst niet te dik is.

Cambridgerol

Bij een vlak zaaibed is een cambridgerol het effectiefst, schrijft IRS. Op ongelijk liggende grond kan de rol pleksgewijs te veel druk uitoefenen en op andere plekken over de korst heen rollen. Het blijft belangrijk voor de chauffeur om tijdens het korstbreken te controleren of de bietenplantjes niet beschadigen. Het is daarom ook van belang de intensiteit of rijsnelheid hierop af te stemmen.

Regen houdt de korst zacht en geeft bietenplantjes de mogelijkheid om boven te komen. Wanneer op lange termijn geen regen wordt voorspeld, kan beregenen een oplossing zijn. IRS roept op daar dan niet te lang mee te wachten, zodat de plantjes niet langdurig tegen de korst hoeven te duwen.

10 millimeter voldoende

Volgens het bieteninstituut is een gift van ongeveer 10 millimeter voldoende als de bieten op het punt van doorkomen staan. Belangrijk is om te beregenen bij weinig wind en met een fijne druppel. Vaak is het nodig het beregenen te herhalen om de meeste plantjes boven te krijgen.

Wanneer de kieming egaal verloopt, kunnen met een goede timing alle plantjes tegelijk doorkomen. Beregening voor een goede opkomst is een kostbare aangelegenheid, maar het kan wel nodig zijn als mechanisch ingrijpen te riskant is of wanneer de korst te fors is. Overzaaien is een dure maatregel en volgens IRS niet snel rendabel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer