Staghouwer: hele keten moet kostenstijgingen opvangen

Minister Henk Staghouwer van LNV wil dat de hele keten de lasten en risico's van de energiecrisis draagt. Dat blijkt uit antwoorden van de landbouwminister op vragen van Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) over het bericht 'Olie, gas, graan en geld. Oekraïne laat zien hoe de wereld werkt'.

Staghouwer%3A+hele+keten+moet+kostenstijgingen+opvangen
© Twan Wiermans

BoerBurgerBeweging (BBB) pleit voor compensatie voor de boeren voor de kostprijsverhoging van voedselproductie door veel duurdere kunstmest en brandstof. Volgens Staghouwer moeten deze prijsstijgingen van grondstoffen en energie in de hele keten worden verdeeld, van primaire producent tot en met de consument en alle schakels daartussen. Daarover spreekt hij met de ketenpartijen.

'Ik monitor de situatie nauwlettend en heb hieromtrent ook nauw contact met de Europese Commissie en de landbouwministers van de EU-lidstaten', laat de bewindsman weten, ook namens minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.


De LNV-minister gaat ervan uit dat mede vanwege gestegen opbrengstprijzen, die naar verwachting ook de komende tijd hoog zullen blijven, de liquiditeit niet dusdanig negatief wordt beïnvloed dat kunstmestaanwending niet meer voldoende is. Dat antwoordt hij op de vraag van Van der Plas of hij zich realiseert dat veel boeren nu om liquiditeitsredenen minder kunstmest gebruiken voor de productie van hun gewassen. En dat dit de komende jaren zorgt voor minder oogsten, een dalende voedselproductie en daardoor hogere voedselprijzen.

In de Europese Unie en Nederland dreigt geen structurele voedselschaarste, stelt Staghouwer nogmaals. 'Planten en dieren kunnen voldoende worden geteeld en gehouden, waardoor de producties op het huidige, hoge niveau kunnen blijven.' Eind maart liet hij zich hier al over uit naar aanleiding van een tweede analyse van Wageningen Economic Research over over de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne op de voedselproductie.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer