Evofenedex: corona en oorlog creëren perfect storm voor logistiek

De impact van de oorlog in Oekraïne kan op lange termijn groot zijn. In combinatie met beperkingen door corona kan het zelfs zorgen voor een 'perfect storm' op het gebied van logistiek. Dat verwacht ondernemersvereniging evofenedex.

Evofenedex%3A+corona+en+oorlog+cre%C3%ABren+perfect+storm+voor+logistiek
© Dirk Hol

'Er gaat nog veel veranderen', zei beleidsmedewerker Rogier Spoel van evofenedex dinsdag tijdens een webinar voor ondernemers, georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Zo kunnen lockdowns, zoals nu in 's werelds grootste havenstad Shanghai, gevolgen hebben voor de handel in onder meer voedsel en grondstoffen.

'Het effect is dat bedrijven gaan hamsteren. Op die manier kunnen ze aan de afgesproken orders voldoen, maar staan nieuwe verkopen op een laag pitje. Het nadeel daarvan is dat je een vorm van schaarste creëert waardoor grondstoffen duurder worden. Dat wordt een belangrijk ding de komende maanden', verwacht Spoel.


Stabiele periode voorbij

Volgens Spoel komt de stabiele periode op de wereldmarkt zoals die voor de coronacrisis bestond, zeker de komende tijd niet terug. Corona heeft een dusdanig effect gehad dat ondernemers hun ketens anders inrichten. Hij adviseert bedrijven die handelen met het buitenland om scenario's te bedenken die uit de kast kunnen worden gehaald als de situatie daarom vraagt. 'Wat betekent het voor mijn bedrijf als er een pandemie of een oorlog uitbreekt? Als je daarop kunt voorsorteren, kun je scenario's ontwikkelen.'

Een andere spreker op het webinar van RVO.nl was Reinoud Nuijten, als landbouwraad verbonden aan de Nederlandse ambassade in Oekraïne. Volgens hem is nu 31 procent van het Oekraïense landbouwareaal onbruikbaar. Dat heeft direct impact. Nuijten stelt dat het door een gebrek aan bijvoorbeeld kunstmest en brandstof ook geen zekerheid is dat op de overige grond wel een normaal oogstseizoen kan plaatsvinden. 'Dat wordt de grootste uitdaging voor Oekraïne de komende tijd. Het is nu prioriteit dat er voldoende voedsel gaat naar de kwetsbare gebieden daar.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Volgens Nuijten is het belangrijk dat Oekraïne als land economisch op de been blijft. 'Als je als land afhankelijk wordt van hulp, word je een chronische patiënt. Met handel kun je ervoor zorgen dat Oekraïne economisch in het spel blijft. Daar kunnen Nederlandse ondernemers ook van profiteren. Al vind ik het moeilijk om te zeggen of Oekraïne weer de graanschuur van Europa kan worden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer