Wereldwijde voedselprijzen door oorlog op recordhoogte

Levensmiddelen waren in zeker 32 jaar niet zo duur als in maart. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is één van belangrijkste oorzaken, schrijft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De twee landen zijn belangrijke graanexporteurs.

Wereldwijde+voedselprijzen+door+oorlog+op+recordhoogte
© Twan Wiermans

De index waarmee de FAO de prijsontwikkeling van een groot aantal grondstoffen voor voedingsmiddelen meet, steeg naar een stand van 159,3 punten. Dat is een stijging van bijna 13 procent ten opzichte van februari, toen de voedselprijzen ook al een recordniveau aantikten.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Granen werden vorige maand ruim 17 procent duurder dan in februari. Vooral tarwe en graan voor veevoer stegen in prijs door de oorlog in Oekraïne. Dat land is samen met Rusland goed voor zo'n 30 procent van alle tarwe-export ter wereld. Van alle geëxporteerde mais komt zo'n 20 procent uit Rusland en Oekraïne. Bij de duurdere tarwe speelt ook mee dat er zorgen zijn over de oogst in de Verenigde Staten door droogte in dat land.


Zonnebloemolie

Plantaardige olie werd bijna een kwart duurder. Oekraïne is 's werelds belangrijkste exporteur van zonnebloemolie, maar de uitvoer daarvan ligt grotendeels plat. In onder andere Nederland is het moeilijk om in supermarkten nog een fles zonnebloemolie te vinden. Door het gebrek aan zonnebloemolie neemt de voedingsmiddelenindustrie haar toevlucht tot andere oliën, zoals sojaolie en raapzaadolie. Die worden daardoor ook duurder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer