Staghouwer: voedselvoorziening niet in het gedrang

Minister Henk Staghouwer (LNV) zegt dat de oorlog in Oekraïne de voedselvoorziening in Nederland nog niet in het gedrang brengt. Wel houden de EU-landen de situatie permanent in de gaten, aldus de bewindsman na afloop van een informeel overleg van de EU-landbouwraad.

Staghouwer%3A+voedselvoorziening+niet+in+het+gedrang
© dirk hol, info@dirkhol.nl

Er is volgens Staghouwer voor Nederland nog geen groot risico op voedselschaarste. Delen van de land- en tuinbouw worden al wel kwetsbaar, zoals de export van bloemen en planten. De dreigende afsluiting van het Russische gas zou voor de glastuinbouw een flinke dreun betekenen.


Staghouwer verwerpt suggesties om nu al te beslissen welke grootgebruikers van gas mogelijk hun gebruik moeten verminderen. Eerder deze week stelde GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver tijdens een Kamerdebat over de oorlog in Oekraïne voor om bij een dreigend tekort de bloementeelt en kunstmestindustrie als eerste van het gas af te sluiten.

Nederland importeert onder meer kip, mais, tarwe en koolzaad via de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. Maar de minister noemt het 'nog veel te vroeg' om nu al te praten over het openstellen van steunfondsen voor getroffen bedrijfstakken. Dat komt mogelijk op z'n vroegst in het derde kwartaal.

THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Wel zegt Staghouwer dat binnen EU-verband moet worden nagedacht over de aanvoerroutes die lopen via de Zwarte Zee. Als Oekraïne havens als Odessa aan de Russen kwijtraakt, komt ook de graanexport naar Afrika en het Midden-Oosten in het gedrang. Maar Staghouwer wil nog niet speculeren over de internationale gevolgen van Poetins oorlog tegen Oekraïne.


Landbouwbeleid ondergeschikt

De Franse minister Julien Denormandie, momenteel roulerend voorzitter van de landbouwraad, heeft gepleit voor het bijeenroepen van een internationale taskforce van alle instanties die zich met voedsel en landbouw bezighouden. Hij vindt dat de EU nu al 'als nieuw politiek doel' moet formuleren dat Europa voor voedsel geheel zelfvoorzienend moet zijn en dat het (onlangs vernieuwde) Europese landbouwbeleid en de boer-tot-bordstrategie daaraan ondergeschikt gemaakt moeten worden.

EU-landbouwcommissaris Janus Wojciechowski zei na afloop van de landbouwraad dat de werkelijke schade van de oorlog in Oekraïne voor de landbouw op z'n vroegst voorjaar 2023 zichtbaar wordt. Wel kondigde hij aan dat een EU-nota over de enorm gestegen prijzen voor gas en kunstmest (die vandaag zou uitkomen) door de oorlog in Oekraïne wordt geactualiseerd. Die nota verschijnt nu volgende week.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer