Rabobank-analist: 'Russische kippenvleesexport vooralsnog lastig'

'Als gevolg van de oorlog in Oekraïne is de export van kippenvlees door Rusland lastig', stelt analist Nan-Dirk Mulder van de Rabobank. Dat komt mede door ingestelde boycots die ook de pluimveesector raken. Die is deels afhankelijk van de import van broedeieren.

Rabobank%2Danalist%3A+%27Russische+kippenvleesexport+vooralsnog+lastig%27
© Nieuwe Oogst

Van hoge voerkosten is in Rusland vooralsnog amper sprake, geeft Mulder aan na verschijning van het RaboResearch pluimveerapport voor het tweede kwartaal. Wel is het land afhankelijk van oliezadenschroot-import. De Russische handel van kippenvlees is volgens hem traditioneel gefocust op met name China, waar de helft van alle export heengaat. Verder gaat die onder meer naar Centraal Azië, Saudi-Arabië en Afrika.

Hij denkt dat de Russen wel kip willen exporteren, maar gelet op de huidige markt is de export van tarwe, mais, zonnebloemzaad en kunstmest een stuk gemakkelijker. Daarbij is de exportmarkt lastig, vanwege de ongunstige wisselkoers van de roebel.


Inflatie beperkt

Voordeel voor de pluimveehouderij is dat de Russische overheid de binnenlandse prijsinflatie wil beperken met heffingen voor de export van graanproducten. Dat leidt tot relatief stabiele binnenlandse voerprijzen, zeker ten opzichte van exportmarkten.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Wel moet een deel van de oliezadenschroot worden geïmporteerd, het eigen zonnebloemenschroot is ontoereikend, weet Mulder. Verder hebben Russische pluimveehouders te maken met een schaarste aan broedeieren. Zo'n 20 procent hiervan moet uit het buitenland komen. Ook voeradditieven en stalinrichtingen moeten worden ingevoerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer