Britse melkproductie kan flink terugvallen door oorlog in Oekraïne

De melkproductie in Groot-Brittannië kan mogelijk in totaal met een half miljard liter dalen door de oorlog in Oekraïne in het seizoen 2022-2023. Daarvoor waarschuwt de Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB).

Britse+melkproductie+kan+flink+terugvallen+door+oorlog+in+Oekra%C3%AFne
© Nieuwe Oogst

Door de oorlog in het Oost-Europese land staat de levering van belangrijke voergrondstoffen onder druk, constateert AHDB. In het seizoen 2022-2023 wordt daardoor mogelijk 605 miljoen liter minder melk geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk. Dat is een daling van 5,3 procent.

Dit is wel het meest extreme scenario. AHDB heeft vijf scenario's bekeken waaruit blijkt dat een daling van de melkproductie tussen 0,8 en 5,3 procent waarschijnlijk is, ten opzichte van een jaar eerder. Dit percentage is mede afhankelijk van de beslissingen die melkveehouders zelf maken op hun bedrijf. AHDB meldt er wel bij dat berekeningen erg lastig zijn om te maken. 'Maar we weten dat het moeilijk gaat worden voor boeren.'


Hoge voerkosten

De organisatie gaat er hoe dan ook van uit dat de voerkosten hoog blijven tot in het najaar van 2022. In het gunstigste scenario zullen de melkprijzen voldoende stijgen om de kosten te dekken. In dat scenario is er een goede grasgroei in het voorjaar, waardoor voldoende voer van eigen land te winnen valt. In het gunstigste scenario is ook de prijs voor slachtkoeien goed.

In het scenario met gemiddelde impact gaat AHDB er ook van uit dat de voerkosten hoog blijven tot in het najaar. In dit scenario moet meer voer worden aangekocht vanwege een gebrek aan kuilvoer. Er wordt van uitgegaan dat de melkprijzen niet voldoende stijgen om de kosten op te vangen.


Slechte opbrengsten

Er is sprake van een 'hoge impact' als de voerkosten gedurende het jaar 2022 verder blijven stijgen, gedreven door slechte opbrengsten in belangrijke exportregio's. Dit wordt dan mede veroorzaakt door een verminderd gebruik van kunstmest. In dit scenario wordt ook rekening gehouden met onvoldoende kuilvoer voor de winter, wat leidt tot hogere aankopen van voer.

In het scenario 'zeer hoge impact' hebben melkveehouders naast hoge kosten ook te maken met een tegenvallende melkprijs. De melkprijzen houden in dat geval de stijgende inputkosten niet bij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer