Organisaties tegen leges faunaschade in Noord-Brabant

Verschillende organisaties hebben Provinciale Staten van Noord-Brabant opnieuw opgeroepen om geen behandelbedrag meer in rekening te brengen bij faunaschadevergoedingen. Boeren moeten die leges betalen, als ze een vergoeding aanvragen voor wildschade.

Organisaties+tegen+leges+faunaschade+in+Noord%2DBrabant
© Vidiphoto

Onder meer ZLTO, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de Dierenbescherming en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging hebben zich uitgesproken tegen de leges.

Provincie Noord-Brabant heeft de leges in 2014 ingevoerd. Toen is besloten dat aanvragers van een vergoeding de helft van de behandelkosten zelf moeten betalen. Dat komt neer op 300 euro. Ook zijn de leges bedoeld als drempel om bij minimale schade een aanvraag te ontmoedigen. Noord-Brabant is een van de vier provincies die op deze manier behandelkosten rekenen.


Frustratie

De drempel is veel te hoog, vindt onder meer ZLTO. De belangenvereniging pleit al jaren voor afschaffing van de leges. 'Die leiden tot veel frustratie onder boeren en tuinders. De overheid heeft immers de plicht om faunaschade door beschermde dieren te vergoeden', zegt Caroline Huetink van ZLTO.

'De leges zorgen ervoor dat sommige boeren en tuinders helemaal geen wildschade claimen. Zo komt de daadwerkelijke schade niet in beeld', constateert Huetink.


Landelijk meldpunt

Gedeputeerde Hagar Roijackers (GroenLinks) geeft via een woordvoerder aan het signaal van ZLTO te begrijpen. Volgens haar wordt onderzocht hoe de schade beter in beeld kan worden gebracht. 'Alle schade kan gratis worden gemeld bij een landelijk meldpunt. Onderzocht wordt hoe we boeren beter kunnen motiveren om schade te melden.'


Duidelijk is dat faunaschade in de agrarische sector toeneemt. 'We zien het aantal ganzen stijgen en ook de schade door zwijnen neemt toe. De verwachting is dat het beleid van de provincie ook voor een toename zorgt', zegt Huetink.


Nieuwe natuur

'De komende jaren worden honderden miljoen euro's geïnvesteerd in aanleg van nieuwe natuur. Boeren werken daar graag aan mee, maar de nadelen van een toenemende populatie wilde fauna moeten niet alleen op hun bord komen.'

De provincie erkent dat er een stijgende trend in faunaschade is. 'Of die zal doorzetten, is moeilijk te voorspellen', zegt Roijackers. 'Ons uitgangspunt is faunaschade voorkomen. Er is opdracht gegeven voor een nieuw faunabeheerplan. Ook is er een wolvencommissie die adviezen geeft voor het nemen van maatregelen om aanvallen van wolven te voorkomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer