Noord-Brabant klopt aan bij Rijk voor geld stalaanpassingen

Provincie Noord-Brabant wil eerder gebruikmaken van de 25 miljard euro van het Rijk voor de transitie naar een circulaire landbouwsector. Met dat geld moeten 2.200 Brabantse veehouders worden geholpen om hun stallen voor 1 januari 2024 aan te passen. Dat zegt landbouwgedeputeerde Elies Lemkes (CDA).

Noord%2DBrabant+klopt+aan+bij+Rijk+voor+geld+stalaanpassingen
© jasper schel

'We gaan volop lobbyen voor de komende regelingen van de overheid. Daar zetten we grote druk op en we verwachten dat daar mogelijkheden voor komen', doelt Lemkes op de 25 miljard euro die het kabinet reserveert voor de landbouwsector.

De gedeputeerde zei dit in een toelichting op het onderzoek naar het verwachte aantal stalaanpassingen voor 1 januari 2024 dat bureau Connecting Agri & Food in opdracht van de provincie uitvoerde. Het rapport toont aan dat van de 4.300 Brabantse veehouderijbedrijven er voor 1 januari 2024 bijna 1.500 stoppen. Ruim 2.200 bedrijven moeten een vergunning aanvragen voor een nieuw stalsysteem.

Van het aantal locaties dat na de deadline naar verwachting wordt voortgezet, moeten op 90 procent van de melkveehouderijen (1.230 bedrijven) nog stalaanpassingen worden gedaan. In de vleeskalverhouderij bedraagt dit percentage 55 procent, voor melkgeiten 75 procent, voor varkens 72 procent, voor leghennen 48 procent en voor de vleeskuikenhouderij 31 procent.

Ongelijk speelveld

Het onderzoek onderschrijft de dreiging van een ongelijk speelveld, stelt ZLTO-voorzitter Wim Bens. 'Het aantal bedrijven en dieren is de afgelopen jaren in Noord-Brabant al aanzienlijk afgenomen. Dit heeft 1,4 kiloton aan ammoniakreductie opgeleverd, veel minder stikstofuitstoot dan provinciale rekenmodellen voorspelden', zegt hij.

'Tegelijkertijd verplicht de provincie een groot aantal veehouders om voor 1 januari 2024 hun stallen aan te passen voor verdere terugdringing van stikstofemissies', gaat Bens verder. 'Daar zit een paradox en een ongelijkheid in. Het kabinet trekt de komende jaren 25 miljard euro uit voor een transitie naar een circulaire Nederlandse land- en tuinbouw. De effecten van nieuw Haags beleid dreigen nu aan Brabantse veehouders voorbij te gaan.'

Sinds 2017 bekend

ZLTO vraagt het provinciebestuur er alles aan te doen om Haagse gelden zo snel mogelijk naar Noord-Brabant te halen, zodat veehouders kunnen investeren. Lemkes geeft daar naar eigen zeggen gehoor aan, maar aan de deadline wordt niet getornd. 'Er komt veel op de sector af, maar dit is al vanaf 2017 bekend. De transitie zal niet zonder pijn verlopen, dat besef ik. Aan de andere kant zie ik dat veel boeren in beweging zijn gekomen, nu moet het peloton nog volgen.'

Dat peloton is dus goed voor 2200 vergunningaanvragen. Deze tsunami zal in ieder geval voor 1 januari 2024 in de brievenbus van het provinciehuis belanden. 'Wij moeten er als provincie voor zorgen dat de capaciteit op orde is om die vergunningen op tijd te verwerken. We weten nu wat er op ons afkomt. Het mag nooit aan ons liggen dat het niet op tijd is geregeld.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer