ChristenUnie: 'Zo snel mogelijk verbod op handel fictieve stikstofruimte'

Tot ontsteltenis van het Noord-Brabantse Statenlid Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie) heeft het bedrijf Isover in Etten-Leur een vergunning voor de uitstoot van 865 ton stikstofoxiden en 322 ton ammoniak per jaar gekregen, terwijl het eerder geen vergunning had. 'Dat is evenveel als de emissie van 280 gemiddelde melkveebedrijven.'

ChristenUnie%3A+%27Zo+snel+mogelijk+verbod+op+handel+fictieve+stikstofruimte%27
© Johan Wouters

Waar wringt de schoen?

'Isover heeft een vergunning voor 865 ton stikstofoxiden en 322 ton ammoniak gekregen, terwijl de werkelijke uitstoot 51 ton stikstofoxiden en 85 ton ammoniak bedraagt. De nieuwe vergunning is gebaseerd op de uitstoot van 1994.

In totaal gaat het om tonnen aan niet-bestaande stikstofemissie. Dit legt een gigantische bom onder de hele stikstofaanpak.

Hermen Vreugdenhil, ChristenUnie-Statenlid

'Nu krijgt een bedrijf dat jarenlang geen vergunning had ook nog eens de mogelijkheid om deze stikstofrechten te verkopen en hiermee geld te verdienen. Dit kan worden ingezet voor de bouw van bijvoorbeeld wegen.'


Wat is hieraan te doen?

'Wat mij betreft gaan we zo snel mogelijk de regelgeving aanpassen. Handel in fictieve stikstofruimte moet niet meer mogelijk zijn, de werkelijke emissies moeten het uitgangspunt zijn bij salderen. Wij hebben de provincie hier al die tijd voor gewaarschuwd.

'Zorg nu eerst dat de stikstofvergunningen op orde zijn voordat extern salderen wordt opengesteld. Dat is niet gebeurd. Dit is slechts een van de industriële bedrijven in Brabant die deze truc aan het uitvoeren zijn.'


Wat maakt dit zo wrang?

'De natuur is hier niet mee geholpen. Straks wordt nog meer stikstof uitgestoten en zijn mogelijk nog meer maatregelen nodig om stikstof te reduceren. Agrarische bedrijven worden al dan niet gedwongen opgekocht en hier wordt een vergunning verleend ter grote van 280 gemiddelde melkveebedrijven.'


Speelt dit ook in andere provincies?

'Ja, dit speelt net zo goed op andere plekken in het land. Wij zijn hier al sinds 2017 mee bezig. Toen bleek uit onderzoek naar naleving door de industrie van de stikstofregels dat een derde van de grootschalige industrie in Noord-Brabant geen natuurvergunning had. In andere provincies werd ook onderzoek geëist en bleek hetzelfde aan de hand te zijn.'


Dit bedrijf wordt bijna beloond.

'Inderdaad. In plaats van bestraft worden omdat ze jarenlang zonder juiste natuurvergunning in werking zijn, worden ze nu beloond voor jarenlange nalatigheid en een gebrek aan toezicht en handhaving. In totaal gaat het bij deze bedrijven om tonnen aan niet-bestaande stikstofemissie die nu alsnog wordt vergund. Dit legt een gigantische bom onder de hele stikstofaanpak.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer