'Stikstofuitdaging als bestuurlijke gierput'

'Eindelijk eens een journalist die met een koele blik naar de materie kijkt.' Die verzuchting kon ik afgelopen zaterdag niet onderdrukken toen ik de analyse van Martin Sommer in De Volkskrant las. Stikstof betitelt hij als 'bestuurlijke rattenkoning van de kabinetsformatie'. Je zou er bijna om lachen, ware het niet dat...

%27Stikstofuitdaging+als+bestuurlijke+gierput%27
© ZLTO

De 'oplossingen' voor de stikstofuitdaging die de afgelopen maanden zijn gepresenteerd, zijn grotendeels ontwrichtend. Gedwongen onteigenen wordt terloops als dé oplossing voor alle stikstofkwalen gepresenteerd. Door de landsadvocaat…

Sommige wetenschappers schromen evenmin een rücksichtslose oplossing. 'Innoveren is een lapmiddel', om gemakshalve te vergeten dat vooral technische innovaties de boer en dus de samenleving verder hebben gebracht. Immers, juist door innoverend agrarisch ondernemen is de uitstoot van stikstof sinds 1990 met 64 procent gedaald.

Het door zes partijen, waaronder LTO, gedragen stikstofplan 'Duurzaam Evenwicht' zou nog niet zo heel lang geleden zijn omarmd als een cruciale bijdrage vanuit het maatschappelijk middenveld en vrijwel onmiddellijk landen op de formatietafel.

Ik pleit voor een renaissance van 'de polder', waar we met elkaar tot goede oplossingen komen

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Nu zijn de reacties zuinigjes en schiet iedereen onmiddellijk in zijn eigen frame. Elkaar 'stukframen' lijkt het model van onze tijd; mijn gelijk is jouw ongelijk. De gulden middenweg, het gedeelde belang, kennelijk is het niet meer interessant. Droevig.

Sommer vreest in zijn betoog een 'bestuurlijke gierput'. Ik hoop dat het zover niet hoeft te komen en pleit voor een renaissance van 'de polder', waar we met elkaar tot goede, uitvoerbare en controleerbare oplossingen komen. Een andere weg zie ik niet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer