Wim Bens: 'Regeerakkoord met dubbel gevoel'

Eindelijk een regeerakkoord, maar het gevoel is dubbel. Doemscenario's als massale onteigening en grootschalige reductie van de veestapel zijn gelukkig afgewend. Goed dat we in de landbouwparagraaf veel elementen terugzien van onze lobby, zoals het plan 'Duurzaam Evenwicht'.

Wim+Bens%3A+%27Regeerakkoord+met+dubbel+gevoel%27
© ZLTO

Die succesvolle lobby biedt perspectief. Tegelijkertijd vind ik een voorgenomen stikstofreductie van 50 procent in 2030 volkomen onrealistisch. De 40 procent uit ons eigen plan is al heel ambitieus.

Het steekt me dat de nieuwe 'oude' coalitie veel geld reserveert voor het uitkopen en verplaatsen van boeren. Het budget dat bestemd is voor innovatie is in dat licht ontoereikend. Investeren in technische vernieuwingen acht ik toch de beste manier om de landbouw te verduurzamen. Boeren en tuinders kunnen dat. Het positieve effect ervan veel groter dan van het uitkopen en verplaatsen van boerenbedrijven. Die balans mis ik nu.

Rutte IV wil 25 miljard euro uittrekken voor het stikstofvraagstuk. Een flink deel daarvan zal in Brabant landen. Dan praat je dus over nieuwe regelingen en plannen. Laten we daarom Haags en Bosch' beleid op elkaar afstemmen. Ik pleit ervoor dat het provinciebestuur nog eens goed kijkt naar de deadline van 1 januari 2024 voor de nieuwe staleisen. Zo schep je ook in Nederland een gelijk speelveld: wel zo eerlijk.

Ik pleit ervoor dat het provinciebestuur nog eens goed kijkt naar de deadline van 1 januari 2024

Wim Bens, voorzitter ZLTO

We moeten ook niet vergeten dat er sinds 2017, toen de deadline voor het emissiearm maken van oudere stallen naar voren werd gehaald, heel veel veranderd is. Toen was er geen specifiek landelijk beleid, nu wel. Brabantse boeren hebben het recht om gebruik te maken van dat landelijke beleid.

Ik hoop dat de Kerst- en eindejaarstijd ons allemaal bezinning en inspiratie brengt. Fijne dagen, alle goeds voor 2022 en blijf vooral gezond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer