'Hap uit inkomensgarantie is onbestaanbaar'

De wind begint in Europa uit een andere hoek te waaien. De nieuwe 'stoplichtcoalitie' bij onze oosterburen stuurt aan op 30 procent biologische landbouw in 2030. De landbouwminister komt van Bündnis 90/Die Grünen.

%27Hap+uit+inkomensgarantie+is+onbestaanbaar%27
© ZLTO

In dezelfde week stemde het Europees Parlement in met het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), na lang onderhandelen een aanvaardbaar compromis. Eindelijk.

Ik vind het cruciaal dat het GLB stevig inzet op het behoud van agrarische familie- en gezinsbedrijven, de toekomst van jonge ondernemers en de borging van regionale voedselzekerheid. Het garandeert ook meer geld voor jonge boeren en hun bedrijfsopvolgers. Die investering is van groot belang voor een vitale toekomst.

Meer zorgen maak ik me over de Nederlandse 'vertaling' van het GLB dat moet landen in een Nationaal Strategisch Plan dat voor het einde van dit jaar aan 'Brussel' wordt gepresenteerd.

Sommige partijen schijnen te leven in een droomwereld waar iedere agrariër zeer gefortuneerd is

Wim Bens, bestuurder LTO Nederland

Ik vind het onbestaanbaar dat sommige partijen dreigen te tornen aan pijler 1 van het GLB: inkomenszekerheid voor boeren en tuinders. Zij schijnen te leven in een droomwereld waar iedere agrariër zeer gefortuneerd is en waar inkomen van nevengeschikt belang is. Helaas is de werkelijkheid anders.

Natuurlijk moeten we investeren in de verdere verduurzaming van onze sector. Maar een forse hap inkomensgarantie 'wegpakken' van de eerste pijler (30 procent als het aan LNV ligt), doorsluizen naar pijler 2 (verduurzaming en vergroening platteland) en die inkomensderving via een U-bocht deels compenseren, is een bijna onuitvoerbaar gedrocht. Onbestaanbaar.

In mijn ogen moet het én-én zijn: inkomen en verduurzaming gaan hand in hand!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer