Koude week noopt fruittelers tot actie

Het wordt volgende week koud, met 's nachts tijdens opklaringen temperaturen die een paar graden onder nul zakken. Dat betekent dat fruittelers aan de slag moeten om hun bomen, die nu net beginnen te bloeien, te beschermen.

Koude+week+noopt+fruittelers+tot+actie
© Vidiphoto

Uit een weerbericht van Weeronline blijkt dat een noordenwind volgende week koude lucht vanaf de Noordpool helemaal naar Nederland blaast. Dat gaat gepaard met winterse buien, waarbij kans is op hagel en natte sneeuw. Mogelijk wordt het zelfs even wit door sneeuwval. Wanneer het in de nacht opklaart en de wind afneemt, daalt de temperatuur in korte tijd een paar graden en is er kans op vorst.

De vorst kan komende werkweek elke nacht optreden, wat betekent dat fruittelers nacht in nacht uit waakzaam moeten zijn. Door vrieskou kunnen de bloesemknoppen van fruitbomen kapotvriezen, waardoor er geen vrucht meer kan ontstaan. Om de bloesem te beschermen, spuiten fruittelers water over hun bomen heen.


Vuurpotten

Dat water bevriest, waardoor een isolerend ijslaagje op de knoppen en takken ontstaat. De temperatuur van het ijs is maar net onder nul en dat is hoog genoeg om geen schade te veroorzaken, terwijl het ijslaagje wel de kou van de buitenlucht tegenhoudt. Soms plaatsen telers ook vuurpotten om hun bomen te beschermen.


In 2020 en 2019 was het in dezelfde tijd van het jaar ook koud 's nachts en moesten fruittelers aan de bak. Zo vroor het in Woensdrecht op 25 maart 2020 maar liefst 6,2 graden en was het kouder dan in de hele winter. Een paar dagen later, op 30 maart, kwam het in het Achterhoekse buurtschap Hupsel zelfs tot een minimumtemperatuur van -6,6 graden, destijds de laagste temperatuur in meer dan een jaar tijd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer