ReFerm: '1.500 monovergisters lossen stikstofprobleem op'

Met in totaal 1.500 kleinschalige groengasinstallaties bij veehouderijen is er een oplossing beschikbaar voor het stikstof- en klimaatprobleem binnen de energietransitie. Die kost de overheid 1 miljard euro aan investeringen. Dat is een klein bedrag vergeleken met de beraamde 17 miljard euro voor een uitkoopscenario, stelt ReFerm.

ReFerm%3A+%271%2E500+monovergisters+lossen+stikstofprobleem+op%27
© screenshot

ReFerm is een samenwerking tussen adviesbureau Ekwadraat en technologiebedrijf HoSt Groep. Het consortium biedt naar eigen zeggen een duurzame en economische oplossing voor het terugdringen van stikstof- en methaanemissies, het verhogen van de groengasproductie en voor het produceren van organische kunstmestvervanger. Daarmee wil ReFerm invulling geven aan een toekomstbestendige Nederlandse landbouw.


De Nederlandse landbouw verminderde sinds 1990 de stikstofuitstoot al met 65 procent, maar de komende jaren moet deze nog verder worden teruggedrongen. Met 1 miljard euro aan overheidsinvesteringen is bij de helft van de Nederlandse melkveebedrijven de stikstofuitstoot met meer dan 50 procent terug te dringen.


Verwijderen ammoniak en vergisten

Daarbij wordt ingezet op emissiearme stalvloeren gecombineerd met het vergisten van rundermest in kleinschalige groengasinstallaties. Het systeem bevat verder technologie voor de verwijdering van ammoniak uit mest en de omzetting hiervan in kunstmestvervangers. Ekwadraat en HoSt schatten dat met de juiste financiële instrumenten in de periode tot 2030 1.500 installaties kunnen worden gerealiseerd.

Douwe Faber, CEO bij adviesbureau Ekwadraat Group: 'Deze aanpak biedt een werkbare en kosteneffectieve oplossing voor de stikstofproblematiek, ondersteunt de ontwikkeling van een klimaatneutrale landbouw, geeft een enorme impuls aan voedselzekerheid en duurzame energieproductie die als basiswaarden voor ons welzijn nodig zijn. Nu meer dan ooit tevoren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer