Melkveehouder Voet: 'Met monovergister rendement en reductie mestafvoer'

De broers Bart en Pieter Voet uit het Brabantse Schaijk hebben sinds november 2020 een monovergister met mineralenscheider. Dit past goed op hun melkveebedrijf. Zeker omdat de stal moest worden aangepast aan de emissie-eisen. Bart Voet geeft uitleg.

Melkveehouder+Voet%3A+%27Met+monovergister+rendement+en+reductie+mestafvoer%27
© Pixabay

Waarom heeft u hiervoor gekozen?

'We scheiden al bijna zes jaar mest. Een stagiair wilde als eindopdracht voor zijn opleiding een onderwerp uitdiepen. Dat werd Jumpstart. Omdat we een vrij intensief bedrijf hebben, is weidegang geen optie. Dat maakt het lastig om aan duurzaamheidsprogramma's mee te doen. Met vergisting kunnen we ik ook een stukje duurzaamheid invullen, net als met onze zonnepanelen.'

Met ammoniumsulfaat als kunstmestvervanger kunnen straks fosfaat en stikstof worden aangewend op het eigen bedrijf

Bart Voet, melkveehouder in Schaijk

Kan het financieel uit?

'Aan de monovergister zit een verdienmodel. De vergister is binnen acht jaar terugverdiend. De laatste vier jaar van de twaalf jaar SDE-subsidie zijn winst, als alles verloopt zoals we hebben berekend. Het is verder rendabel doordat andere investeringen aan elkaar worden vastgeknoopt, zoals het maken van een dichte vloer in één stal en het verlengen hiervan, waardoor voor beide stallen één afstortput ontstaat.'


Hoe werkt de installatie?

'Iedere twee uur wordt de mest naar de afvoerput geschoven om de vloer zuiver te houden. Iedere zes uur wordt de mest gemixt en naar de vergister gepompt. Mocht de mest te dik zijn, dan wordt extra dunne mest toegevoegd. De vergister zorgt voor stroom en warmte. Die warmte wordt benut door de mineralenscheider en voor de verwarming van het water voor de stallen en de verwarming van de woningen.'


Geeft het veel extra werk?

'Het kost elke week wel wat tijd. Van de vergister moet regelmatig de olie worden gecontroleerd en af en toe ververst. Soms is er een storing in de mineralenscheider, die je moet verhelpen. Ik verwacht dat je met de biogasinstallatie wekelijks twee uur werk hebt. Met de mineralenscheider ook. Soms is ook groot onderhoud nodig.'Past de monovergister in de bedrijfsvoering?

'Ja, als melkveebedrijf lopen we tegen de stikstofgrenzen aan. Met de afvoer van mest voeren we meer fosfaat af dan nodig is. De mineralenscheider zorgt voor een lager stikstofgehalte in de mest na scheiding, waardoor meer fosfaat op het bedrijf kan blijven.

'De stikstof uit de mest wordt omgezet in ammoniumsulfaat. Dit is straks een kunstmestvervanger, waardoor minder kunstmest hoeft te worden aangekocht. Zowel het fosfaat als de stikstof worden dan aangewend op het eigen bedrijf.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer