Eerste tranche opkoopregeling mikt op 130 tot 180 boeren

Met de eerste tranche van de Regeling provinciale aankoop veehouderijen nabij natuurgebieden (Rpav) kunnen naar verwachting zo'n 130 tot 180 boerenbedrijven worden uitgekocht. Voor deze eerste opkoopregeling is een budget van 228 miljoen euro beschikbaar.

Eerste+tranche+opkoopregeling+mikt+op+130+tot+180+boeren
© Twan Wiermans

Deze verwachting staat in antwoorden op Kamervragen die landbouwminister Carola Schouten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin schrijft ze onder meer dat ze bij de eerste tranche vasthoudt aan het door verschillende partijen bekritiseerde beroepsverbod voor deelnemers aan de eerste tranche.

Schouten stelt dat deze eerste regeling is bedoeld voor ondernemers die willen stoppen en hun bedrijf vrijwillig willen beëindigen. 'Voor hen kan deze regeling perspectief bieden. Het doorstartverbod is bedoeld om ervoor te zorgen dat de opkoop leidt tot een blijvende vermindering van stikstofdepositie op natuurgebieden.'

Voorwaarde voor deelname aan de Rpav is dat een veehouderij een depositie veroorzaakt van gemiddeld ten minste 2 mol stikstof per hectare per jaar op aanwezige stikstofgevoelige natuur binnen 10 kilometer van het bedrijf.

Grond behouden

De opkoopregeling wordt uitgevoerd door de provincies. Deze sluiten een overeenkomst met de boer. Die kan ervoor kiezen zijn grond te behouden. Hij kan hier zelf dan niet meer op boeren, maar deze wel verkopen of verhuren aan een collega die wil extensiveren. Het doel van de regeling is de terugdringing van de stikstofdepositie.

Een tweede tranche voor de Rpav is in voorbereiding. Hierin krijgen boeren waarschijnlijk wel de mogelijkheid om onder voorwaarden, met toepassing van bijvoorbeeld emissie reducerende technieken, hun bedrijf te verplaatsen of elders een bedrijf over te nemen. Schouten komt daarmee tegemoet aan de voorwaarde die de Tweede Kamer heeft gesteld aan de opkoopregeling: de behaalde stikstofreductie moet blijvend zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer