Eierketen uit zorg over stijgende kosten

De Russische invasie in Oekraïne en de economische sancties die daarop volgden, hebben ook voor de Nederlandse eierketen flinke gevolgen, meldt de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren en Eiproductfabrikanten (Anevei).

Eierketen+uit+zorg+over+stijgende+kosten
© Twan Wiermans

Volgens de vereniging is er sprake van ernstige marktverstoringen door de hoge energieprijzen en de twijfels over de beschikbaarheid van grondstoffen voor veevoer. Pluimveehouders worden hierdoor geconfronteerd met forse kostenstijgingen en dat geldt ook voor eiproductfabrikanten. Anevei noemt de situatie voor de komende periode onzeker.

De vereniging wijst erop dat de afgesloten contracten, zowel van pluimveehouders met pakstations als van pakstations en eiproductfabrikanten met hun afnemers, niet voorzien in dergelijke marktomstandigheden. Een eerlijke verdeling van de kostenstijgingen is volgens Anevei de uitdaging waar iedereen in de keten nu voor staat.


Toeslag op afgesproken prijs

In dat kader meldt Anevei dat een aantal grote supermarktketens in Nederland en Duitsland zich al bereid toont om mee te werken aan een oplossing voor de kostenstijgingen door een toeslag op de afgesproken prijs. Ook zijn er signalen dat de voedingsmiddelenindustrie vergelijkbare oplossingen lijkt te willen ondersteunen.

Wat ook meespeelt, is dat door de onzekerheid over voerprijzen en de beschikbaarheid van grondstoffen diverse pluimveehouders twijfelen over het opzetten van nieuwe koppels. Dit kan uiteindelijk consequenties hebben voor de beschikbaarheid van eieren, benadrukt Anevei. Voor biologische eieren is dit mogelijk al eerder het geval, omdat biologische grondstoffen voor veevoer nu al schaars zijn.

Anevei zegt ook toe alle pogingen te ondersteunen om oplossingen te zoeken voor de knelpunten die ontstaan vanwege de beperkte beschikbaarheid van voergrondstoffen en energie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer