Hogere prijs op vooral onzekere eiermarkt

Onzekerheid bepaalt de stemming op de afzetmarkt voor eieren. Er is sprake van stijgende prijzen, maar pluimveehouders weten niet of dit snel genoeg gaat om de oplopende kostprijs voor te blijven. Naast de oorlog is vogelgriep een factor die al langer de markt beïnvloedt.

Hogere+prijs+op+vooral+onzekere+eiermarkt
© VidiPhoto

Sinds eind januari lopen de eierprijzen op. Ook deze week gingen de noteringen verder omhoog. Zo steeg de Amsterdamse grossiersnotering voor bruine scharreleieren, maat M, met 40 cent naar 8,80 euro per 100 eieren.

Belangrijkste drijfveer achter de stijgende prijzen lijken de kopers van industrie-eieren te zijn. Tijdens de coronabeperkingen was de verwerkende industrie terughoudend met de inkoop, waardoor de industrienoteringen in vergelijking tot consumptie-eieren laag stonden.

Het beeld kantelde begin dit jaar. Niet alleen doordat er een eind leek te komen aan de coronaregels, maar vooral ook door de vogelgriep. Eierverwerkers zagen her en der in Europa uitbraken van vogelgriep en begonnen te vrezen voor een eiertekort.


Prijsimpuls door aanvullen buffers

De inkoop van extra partijen om een buffer te vormen, zorgde de afgelopen tijd voor extra vraag op de eiermarkt en voor een prijsimpuls over de hele linie. Daarbij zorgt de aanloop naar Pasen traditiegetrouw voor extra vraag naar eieren. De verwerkende industrie slaat extra eieren in, en ververijen en kokerijen draaien op volle toeren. De flink gestegen industrienoteringen zorgen voor een bodem in de markt. Tegelijkertijd loopt afzet van consumptie-eieren goed.


Van een kleiner eieraanbod als gevolg van door vogelgriep geruimde bedrijven is in Nederland niet echt sprake. De uitbraken van vogelgriep en bijbehorende ruimingen troffen in ons eigen land vooral bedrijven met niet-leggend pluimvee. Elders in de Europese Unie is het beeld anders. Vooral in Italië, Polen en het Verenigd Koninkrijk zijn nogal wat legpluimveebedrijven tijdelijk uit productie door vogelgriep.


Markt Midden-Oosten en Oekraïne

Inmiddels is het vooral de oorlog in Oekraïne die het sentiment op de eiermarkt bepaalt. Van een grote eierenstroom vanuit Oekraïne naar de EU was voor het uitbreken van de oorlog geen sprake. Oekraïne exporteerde vooral eieren naar landen in het Midden-Oosten.

Door het stilvallen van die exportstroom uit Oekraïne gaan de afnemers in het Midden-Oosten op zoek naar andere leveranciers, onder meer in Europa. Dit zorgt vooral voor extra vraag naar eieren aan de onderkant van de markt en daarmee voor extra ondersteuning van de industrienoteringen.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De oorlog zorgt voor onzekerheid bij alle partijen die op de eierenmarkt actief zijn. Wat vandaag een feit is, kan morgen weer anders zijn. Een factor van grote betekenis daarbij is de prijsontwikkeling van veevoergrondstoffen. Door de oorlog vliegen deze prijzen omhoog.

Voor pluimveehouders, die ook de prijzen van jonge kippen en energie snel zien stijgen, is het maar de vraag of de stijging van de eierprijzen blijft opwegen tegen de stijgende kostprijs. Her en der zijn er in de sector al signalen van bedrijven die overwegen om in de zomer een langere periode van leegstand te hanteren.


Solidariteitseieren voor vrije uitloop

Producenten van vrije-uitloopeieren mogen sinds 16 februari hun eieren niet meer als vrije-uitloopeieren verkopen. Diverse winkelketens, in Nederland maar ook in Duitsland, verkopen de eieren als solidariteitseieren, waarvoor ze de prijs van vrije-uitloopeieren betalen.

Pakstations schatten dat ze op deze manier ruim de helft van de eerdere vrije-uitloopeieren toch voor een goede prijs kunnen verkopen. Dat is wat meer dan vorig jaar. De eierhandel verdeelt de solidariteitsopbrengst over alle leveranciers van vrije-uitloopeieren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer