Temperatuur broedeieren heeft effect op dierenwelzijn

Een scriptie over het effect van de temperatuur bij broedeieren is een van winnaars van de eerste Vlaamse dierenwelzijnsprijzen. De masterstudent Pauline Debontridder komt tot de conclusie dat verlaging van de temperatuur van broedmachines effect heeft op het welzijn van de kuikens.

Temperatuur+broedeieren+heeft+effect+op+dierenwelzijn
© Vidiphoto

De Vlaamse minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts reikte deze week de eerste twee dierenwelzijnsprijzen uit. De prijzen zijn voor de beste scripties over dierenwelzijn van master- en bachelorstudenten. Iedere winnaar krijgt 1.500 euro.

De prijs voor de beste masterscriptie was voor Debontridder, meldt Vilt.be. De masterstudent bio-ingenieurswetenschappen onderzocht de impact van een temperatuurverlaging van broedmachines op het gedrag van de uitgekomen kuikens en de latere effecten voor het welzijn van de kippen.

De ideale temperatuur voor het uitbroeden van eieren is 37,8 graden Celsius. De masterstudent onderzochte het effect van verlaging van de temperatuur naar 36,8 en 30 graden.


Angstreacties bij lagere temperaturen

Bij beide experimenten groeiden de kuikens even snel, aten ze evenveel en zagen ze er gelijk uit. Bij lagere temperaturen verandert het gedrag wel. Bij gedragstesten laten de kuikens na lagere broedtemperaturen angstreacties zien. Naast de productieresultaten is een juiste temperatuur bij het uitbroeden van de eieren belangrijk voor dierenwelzijn, concludeert Debontridder.

Voor de winnende bachelorscriptie deed Lotte Ruts, bachelorstudent agro- en biotechnologie, onderzoek naar de de optimale voeding voor twee typen leguanen. Uit haar scriptie komt naar voren dat de kennis bij zowel dierenparken en particulieren over deze reptielen kan worden verbeterd. Ze kwam met een praktisch voedingsadvies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer