Meer PlanetProof voor eieren en melk

Het aantal pluimveebedrijven dat aan de eisen van het PlanetProof-keurmerk voldoet, steeg vorig jaar met 6 bedrijven naar 31. Ook voor de melkveehouderij groeide het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof. Het areaal land van deelnemende melkveehouders steeg met 3 procent.

Meer+PlanetProof+voor+eieren+en+melk
© Twan Wiermans

Het keurmerk On the way to PlanetProof kenmerkt zich door een integrale aanpak, waarbij eisen worden gesteld aan verduurzaming. Daarbij gaat het onder andere om energie en klimaat, voer en water, dierenwelzijn en diergezondheid, transport, werkomstandigheden en brandveiligheid.

Voor leghennen betekent dit onder andere dat het bedrijf gebruik maakt van groene stroom en een laag energieverbruik kent. Ook gelden er eisen voor de uitstoot van ammoniak en stof. De soja in het voer van de leghennen moet oerwoudvrij zijn. De kippen hebben extra leefruimte met daglicht, een overdekte en een buitenuitloop.

De 31 deelnemende pluimveehouders werken onder de merken Blije Kip, Eike, Kipster, Oerei, Rondeel en Zorgeieren. Samen is dit 5,6 procent van de pluimveehouders. Ze zijn goed voor 2,2 procent van het totaal aantal dierplaatsen.


Beperkte groei zuivel

Bij de zuivel is de groei beperkt. Het areaal land van deelnemende melkveehouders steeg in 2021 met 3 procent naar bijna 47.907 hectare. Dat land is in handen van bijna 800 melkveehouders die zijn aangesloten bij FrieslandCampina en Farmel Dairy die voldoen aan de duurzaamheidseisen van On the Way to PlanetProof.

Deze ondernemers produceren melk voor een breed scala zuivelproducten, zoals melk, yoghurt, drinks, kaas en roomboter. De zuivelproducten vinden hun weg via supermarkten naar consumenten als A-merk (Campina) of als private label, zoals Milsani, Milbona, Melkan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer