Vogelgriep op kleine houderij met honderd vogels in Lunteren

Op een kleinschalige houderij in het Gelderse Lunteren is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. De circa honderd vogels op de locatie zijn in overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) door een dierenarts geëuthanaseerd. Het gaat om eenden, ganzen en een paar kippen.

Vogelgriep+op+kleine+houderij+met+honderd+vogels+in+Lunteren
© Nieuwe Oogst

Er wordt een gebied met vervoersbeperkingen ingesteld rond deze locatie. Dit gebied overlapt voor een groot deel met het al eerder ingestelde gebied rondom de eerdere besmetting in Lunteren op 10 maart van dit jaar.


In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf ligt één pluimveebedrijf. Aangezien kleinschalige houderijen een klein risico vormen voor de verspreiding van vogelgriep, wordt het bedrijf niet preventief geruimd. Dit bedrijf wordt geblokkeerd, uit voorzorg bemonsterd en de komende dagen intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren.

In de 3 kilometerzone rondom de besmette locatie liggen 27 andere pluimveebedrijven. Een aantal van deze bedrijven lag ook al in het gebied dat eerder werd ingesteld naar aanleiding van de op 10 maart vastgestelde besmetting. Twaalf bedrijven die nieuw in een 3 kilometerzone zijn komen te liggen, worden bemonsterd op vogelgriep.


Tekst gaat verder onder kaart:

In de 10 kilometerzone liggen 268 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod geldt. Voor een groot aantal van deze bedrijven gold al een vervoersverbod sinds de vorige besmetting in Lunteren op 10 maart. Op de RVO dierziektenviewer zijn de bedrijven en de zones ingetekend.


Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Sinds de besmetting van het legbedrijf in Lunteren op 10 maart gold ook een vervoersverbod voor risicovogels in de 'regio 10', de Gelderse Vallei Zuid. Gezien het kleine risico van een besmetting bij een kleinschalige houderij heeft deze besmetting geen consequenties voor de duur van de vervoersbeperkingen in regio 10.

Vanwege de besmetting op de locatie in Lunteren wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer