Legbedrijf in Hekendorp getroffen door vogelgriep

Op een pluimveebedrijf met leg- en opfokleghennen in het Utrechtse Hekendorp is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 121.000 kippen op het bedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.

Legbedrijf+in+Hekendorp+getroffen+door+vogelgriep
© Twan Wiermans

Het bedrijf in Hekendorp werd in vogelgriepseizoen 2020/2021 ook getroffen door de vogelgriep en moest worden geruimd. In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven.

Binnen de 3 kilometerzone ligt één ander pluimveebedrijf dat door de NVWA wordt bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog zes andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.


Tekst gaat verder onder kaart.

Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen, zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Bij dit bezoek door een dierenarts of vangploeg geldt een doucheverplichting. Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog van kracht.

In het kader van de besmetting op de locatie in Hekendorp wordt een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer