Vogelgriepuitbraak Lunteren heeft grote impact

Op een biologisch leghennenbedrijf in het Gelderse Lunteren is vogelgriep uitgebroken. Om verdere verspreiding van de virusziekte te voorkomen, worden de 40.000 hennen op dit en drie andere bedrijven binnen de 1 kilometerzone direct geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Verder geldt er in de hele regio 10 een vervoersverbod.

Vogelgriepuitbraak+Lunteren+heeft+grote+impact
© Twan Wiermans

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen zes andere pluimveebedrijven. Op drie van deze bedrijven is op dit moment geen pluimvee aanwezig. De andere drie bedrijven worden uit voorzorg geruimd om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen.

De omgeving van Lunteren is een pluimveedichtgebied. Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden. De bedrijven binnen de 1 kilometerzone die preventief geruimd worden, hebben respectievelijk circa 2.800, 28.500 en 26.500 dieren.


272 bedrijven binnen 10 kilometerzone

Binnen de 3 kilometerzone liggen 46 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog 228 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

Omdat het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt en om het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk te houden, geldt ook een vervoersverbod voor risicovogels in de regio (10) die hierbij aansluit. Zie de RVO dierziektenviewer voor de betreffende regio. Hierop geldt, onder strikte voorwaarden, een uitzondering voor vervoer naar de slacht en het vervoer van eendagskuikens.


Tekst gaat verder onder kaart:

Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Bezoekverbod pluimveebedrijven

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen, zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Bij dit bezoek door een dierenarts of vangploeg geldt een doucheverplichting. Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog van kracht.

In het kader van de besmetting op de locatie in Lunteren wordt een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.


Toenemend aantal besmettingen

In een reactie op de uitbraak in Luntern schrijft landbouwminister Henk Staghouwer: 'Afgelopen tijd zien we de vogelgriepbesmettingen nog steeds toenemen. De besmetting in Lunteren laat zien hoeveel impact het vogelgriepvirus kan hebben op een bedrijf, de ondernemers, hun gezinnen, de dieren en ook voor omliggende bedrijven.'

De situatie is zorgelijk, geeft hij aan. 'Er ligt momenteel geen pasklare oplossing voor de vogelgriepsituatie in Europa, daarom maken we haast met de vaccinproef, scherpen we de bioveiligheid aan en blijven we de situatie nauwgezet monitoren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer