Goede hoop op vogelgriepvaccin in 2023

Er is goede hoop dat er in de loop van 2023 een vaccin is dat niet alleen beschermt tegen ziekteverschijnselen van vogelgriep, maar ook de verspreiding voorkomt. Dat stelt vogelgriepdeskundige Francisca Velkers van Universiteit Utrecht.

Goede+hoop+op+vogelgriepvaccin+in+2023
© Nieuwe Oogst

Van de huidige vaccins tegen vogelgriep is het nog onzeker of ze goed beschermen tegen de verspreiding van het virus. Hierdoor bestaat de kans dat het onder de radar verdwijnt met alle risico's van dien.

Vectorvaccins die in verschillende landen worden gebruikt zijn beloftevol, omdat deze in het broedei of bij eendagskuikens kunnen worden toegepast. 'Als wordt bewezen dat een vaccin de verspreiding tegengaat, zullen ook de bezwaren van landen tegen vaccinatie wegvallen', aldus Velkers.


'We hopen allemaal op een goed vaccin', zegt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. 'Maar dat het vaccin beschikbaar is, betekent nog niet dat het ook inzetbaar is.'

Ten eerste moet het vaccin worden geregistreerd en moet worden bewezen dat er geen verspreiding is van het vogelgriepvirus, legt De Jong uit. 'Vervolgens moeten de EU-landen vaccineren toestaan en tegelijkertijd moeten de handelsbelemmeringen worden weggenomen. Anders is er straks voor de helft van de bedrijven geen boterham meer.'


Op 8 maart om 15.30 uur verschijnt een interview met Francisca Velkers op nieuweoogst.nl. Voor die tijd is het te lezen in de krant van 5 maart of de e-paper.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer