Kalkoenen in Hedel besmet met vogelgriep

Een kalkoenbedrijf in het Gelderse Hedel is besmet geraakt met vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 64.500 dieren op het bedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geruimd.

Kalkoenen+in+Hedel+besmet+met+vogelgriep
© Vidiphoto

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 kilometerzone liggen zes andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog tien andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. De 10 kilometerzone van Hedel overlapt gedeeltelijk die van de uitbraak in Vuren, die per 4 maart wordt ingetrokken.


Tekst gaat verder onder kaart.

Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dit watervogels kan verstoren.


Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen als een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Voor noodzakelijk bezoek door een dierenarts of vangploeg geldt een hygiëneprotocol en doucheverplichting. Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht.

In het kader van de besmetting op de locatie in Hedel wordt een traceringsonderzoek verricht naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding daarvan aanvullende maatregelen genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer