NAK past norm ritnaaldschade aan

De vaste commissie pootaardappelen van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) heeft onlangs besloten de norm bij lichte beschadigingen door ritnaalden los te laten.

NAK+past+norm+ritnaaldschade+aan
© Syngenta

Op verzoek van de vaste commissie voerden NAK-medewerkers een inventarisatie uit naar de beschadigingen door ritnaalden. Aanleiding hiervoor was een wijzigingsvoorstel om de norm voor ritnaaldschade aan te passen.

Uit de inventarisatie bleek dat in een steekproef van meer dan zesduizend ongesorteerde partijen een klein deel ritnaaldschade had. 0,6 procent van de pootaardappelen overschreef norm met te diepe gaatjes. Volgens de onderzoekers was de huidige norm met een diepte van 2 tot 3 millimeter van de gaatjes vanaf de buitenkant moeilijk te beoordelen.


Naar aanleiding van die constatering besloot de vaste commissie de norm voor de diepte van 3 millimeter bij lichte beschadigingen los te laten. Door de aanpassing vallen alle plekjes hieronder, zolang het niet meer dan twee weinig opvallende, oppervlakkige plekjes zijn met een doorsnede tot maximaal 1 centimeter.

Met alle plekjes worden alle mogelijke vormen van beschadigingen bedoeld, zoals rooibeschadigingen. Ook gaatjes door aantastingen van rhizoctonia of andere dierlijke beschadigingen vallen daaronder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer