5 vragen over schade door ritnaalden en slakken in aardappelen

Telers van consumptieaardappelen hebben vorig jaar last gehad van vreterij door ritnaalden en later schade door slakken. Het probleem van de ritnaalden neemt toe. Op het juiste moment een bespuiting uitvoeren is belangrijk. Ook de schade door slakken kan groot zijn.

5+vragen+over+schade+door+ritnaalden+en+slakken+in+aardappelen
© Syngenta

Wat zijn ritnaalden?

Ritnaalden of koperwormen zijn de larven van de kniptor. De ritnaald zet haar eitjes af in granen en grassen in de maanden mei, juni en juli. De larven kunnen tot wel vijf jaar in de grond blijven en zijn daardoor lastig onder controle te krijgen. De larven verpoppen rond augustus. In het voorjaar worden de ritnaalden actief en komen ze omhoog.


Wat is de schade?

Ritnaalden vormen een steeds groter probleem in de teelt van aardappelen. Ze veroorzaken vraatschade aan de wortels en maken gaatjes in de knollen. De aantasting van de kwaliteit zorgt voor financiële schade. Door het wegvallen van chemische gewasbeschermingsmiddelen kan die schade toenemen.


Hoe is schade te voorkomen?

De schade door ritnaalden is te beheersen door te voorkomen dat de kniptor eitjes afzet. Meten is weten. Dit is nodig om op het juiste tijdstip een bespuiting uit te voeren. Met een feromoon zijn mannetjes in een val te lokken en te tellen. Op die wijze is het juiste moment van bespuiting vast te stellen. Een bespuiting tegen ritnaalden moet bij donker weer of 's avonds.


Welke middelen kunnen telers gebruiken?

Nemathorin is een gewasbeschermingsmiddel om ritnaalden en ook diverse aaltjes aan te pakken. Nemathorin is volvelds (20 kilo per hectare) en ook in de rij (7,5 kilo per hectare) toe te passen. Nemathorin alleen toepassen op aardappelen met een vroegrijpheidscijfer van 8 of hoger. De andere middelen zijn Force (16 kilo in de rij) en Tercol (25 tot 30 kilo in de rij gevolgd door twee à drie keer 10 liter over het gewas). Het inwerken van minimaal 350 kilo kalkstikstof laat een wisselend effect zien.


En welke middelen bij slakken?

Meerdere soorten slakken geven schade aan consumptieaardappelen, niet alleen in het veld, maar ook in de bewaarcel. De schade kan daardoor groot zijn. De slakken zijn veelal actief tussen 0 en 25 graden Celsius en hebben veel overlevingskansen. Het juiste moment van het strooien van slakkenkorrels is als de slakken bezig zijn zich te vermeerderen.

Uit onderzoek blijkt dat slakkenkorrels (Iroxx en Derrex) effectief zijn: zonder korrels gemiddeld 13 procent schade en met korrels 3 procent schade. Dit meldde CZAV onlangs tijdens een webinar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer