'Ritnaalden vraten maisplanten rij voor rij weg'

De start van het maisseizoen verliep dramatisch voor Gerrit de Jong uit Meerkerk, maisteler en deelnemer aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst. Ritnaalden hadden het gemunt op een deel van zijn perceel. Hele stukken zijn kaal.

%27Ritnaalden+vraten+maisplanten+rij+voor+rij+weg%27
© Nieuwe Oogst

Hoe ziet het land eruit?

'Het is een drama, het hele Maismeetnetperceel hebben we maandag overgezaaid. Op sommige stukken staat helemaal niets meer. Ik schat dat meer dan de helft van de planten weg was. Twee weken geleden ging de ene na de andere plant om. Je zag hele rijen verdwijnen, plantjes lagen achter elkaar plat. Een aantal deskundigen heeft het perceel bekeken. De ritnaalden kropen toen door de stengel. Op een ander perceel was 20 procent van de planten de klos, daar twijfel ik nog over het opnieuw zaaien.'

Zeker op gescheurd grasland zag je dat de onbehandelde mais werd weggevreten

Gerrit de Jong, maisteler uit Meerkerk

Hoe komt dit?

'De mais staat voor het eerste jaar op gescheurd grasland. Oud grasland. Zolang ik me kan heugen staat daar gras. Daarbij hebben we zware klei op veengrond met een hoog humusgehalte en 20 tot 25 procent in de droge stof in de bovenste laag. Ideale omstandigheden voor ritnaalden.

'Daarom laten we de eerste jaren nadat grasland is gescheurd altijd het zaad behandelen. In het verleden hebben we hier ook proefveldjes gehad. Zeker op gescheurd grasland zag je dat de onbehandelde mais werd weggevreten.'

Heb je dat dit jaar ook gedaan?

'Ja, de mais op dit perceel is met Force behandeld. Het nieuwe Maismeetnetperceel ernaast, ook op gescheurd grasland, met Sonido. Daar staan nu nog alle maiszaden boven. Sonido werkt tegen ritnaalden, maar is vanaf volgend jaar verboden.

'Wel moet ik zeggen dat ik mais met Force op een diepte van 6 centimeter heb gezaaid, omdat de diepere grondlaag vochtiger was. Hierdoor kwam de mais heel mooi op. Ik heb begrepen dat Force op een normale diepte van 4 centimeter werkt, bij diepere zaai is de werking minder.'


En nu?

'We hebben dat ene perceel maandag dus opnieuw gezaaid. Ik ben benieuwd wat er nu gebeurt. Dit keer is gezaaid met Energie Vroeg van Agrifirm. Dit is nog zo'n beetje de enige verkrijgbare mais. Het maisbestelseizoen is dan ook al even voorbij. De zaden zijn opnieuw behandeld met Force. Die met Sonido waren vanwege het aanstaande verbod niet meer verkrijgbaar.

'Ik verwacht dat de mais na dit weekend opkomt. Nu is deze wel op de normale diepte gezaaid. Het is warm en de grond is supervochtig. Ideale omstandigheden voor de mais.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer