WUR zoekt maispercelen met ritnaaldschade

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) zijn op zoek naar melkveehouders, loonwerkers en andere partijen die te maken hebben met ritnaaldschade. Ze willen onder meer onderzoeken of deze schade toeneemt.

WUR+zoekt+maispercelen+met+ritnaaldschade
© groeikracht

Ritnaalden zijn larven van de kniptor en zijn een plaaginsect in meerdere gewassen, waaronder mais. Volgens de onderzoekers kan graslandvoorvrucht een oorzaak zijn van ritnaaldschade in mais, maar ze willen ook de rol van grasachtige vanggewassen verder onderzoeken.

Ritnaalden kunnen meerdere planten achter elkaar laten wegvallen en zo open plekken in een gewas veroorzaken. De laatste jaren lijkt de schade door ritnaalden in mais toe te nemen, zien de onderzoekers. 'Hierbij speelt het wegvallen van zaadbehandelingsmiddelen een waarschijnlijke rol, maar er lijkt ook iets anders aan de hand', schrijven ze.


Vanuit de praktijk klinken volgens de WUR-onderzoekers geluiden dat ook in percelen zonder meerjarig grasland als voorvrucht plantwegval door ritnaalden voorkomt.

'In dergelijke gevallen wordt nogal eens gewezen op de toepassing van vanggewassen. Met name grasachtigen zouden het probleem veroorzaken of verergeren. Dat is echter niet te verklaren vanuit de huidige kennis van de biologie van ritnaalden. Er lijkt dus meer aan de hand en er is duidelijk behoefte aan inzicht in de nieuwe situatie', schrijven de WUR-onderzoekers.


De kniptor zet de eitjes af in grasachtigen, vanaf begin mei, met een piek in juni. De ritnaalden die uit de eitjes komen, vreten aan gewassen en ander organisch materiaal. Er zijn honderden soorten ritnaalden in Nederland. Voor zover bekend zijn er echter maar een paar soorten uit het geslacht Agriotes die economische schade veroorzaken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer