EU-steunpakket in de maak, pleidooi voor kunstmestvervangers

De Europese Commissie overweegt de GLB-crisisreserve van 500 miljoen euro open te stellen voor de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor Europese boeren en tuinders. Ook krijgen lidstaten meer vrijheid in het geven van steun, bijvoorbeeld door het eerder uitbetalen van de hectarepremie. Daarnaast komt mogelijk een marktinterventie voor varkenshouders en mogen braakliggende bufferstroken tijdelijk dienen als extra landbouwgrond.

EU%2Dsteunpakket+in+de+maak%2C+pleidooi+voor+kunstmestvervangers
© Europese Unie

De schets van het agrarische noodpakket is donderdag door EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski gepresenteerd aan de agricommissie in het Europees Parlement. Het actiepakket wordt maandag behandeld in de landbouwraad, de vergadering van EU-landbouwministers.

Het is de bedoeling dat het landbouwpakket volgende week officieel wordt gepresenteerd. De Europese Commissie werkt ook aan maatregelen voor bescherming van de Europese energievoorziening.

Uit de eerste reacties blijkt dat veel Europarlementariërs het nog lang niet eens zijn over wat precies moeten gebeuren. Het eerdere pleidooi van Klimaatcommissaris Frans Timmermans om de landbouw te vragen twee keer zoveel biogas te produceren, wordt zowel toegejuicht als verworpen.

Teelt op bufferstroken

Het biogas zou afkomstig kunnen zijn van teelten op nu braakliggende bufferstroken. Verscheidene EU-politici zeggen dat de landbouw dat extra areaal beter kan gebruiken om meer mais voor diervoeder te produceren. Anderen bepleitten die ruimte in te zetten om extra graan te produceren voor menselijke consumptie, om daarmee tekorten in Afrika en het Midden-Oosten aan te vullen.

De Nederlandse Europarlementariërs in de landbouwcommissie – Annie Schreijer-Pierik (CDA), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Jan Huitema (VVD) – drongen er opnieuw op aan om de Europese nitraatrichtlijn aan te passen ten gunste van kunstmestvervangers uit dierlijke mest.

Huitema vindt dat ook menselijke uitwerpselen en het slib van de rioolzuiveringsinstallaties moet worden verwerkt tot alternatieve meststoffen. 'Met het oog op de torenhoge prijzen moeten we zo snel mogelijk minder kunstmest gebruiken. Allereerst door de hoeveelheid dierlijke mest die een boer op zijn land mag brengen te verhogen. Maar ook de uitwerpselen van mensen kunnen hiervoor worden gebruikt. Daarvoor is eerst aanpassing van de Europese regels nodig zodat we dit optimaal kunnen benutten.'

Hoog gasverbruik

Kunstmestvervangers zijn door de Russische inval in Oekraïne opnieuw in het spotlicht komen te staan. Allereerst door de sterk stijgende kunstmestprijzen en importstop van grondstoffen, maar ook door het hoge gasverbruik bij de productie. Afbouw daarvan maakt de EU minder afhankelijk van Russisch gas.

Het onderwerp kunstmestvervangers staat op verzoek van landbouwminister Henk Staghouwer ook op de agenda van de landbouwraad van maandag. Tijdens een Kamerdebat zegde de bewindsman toe zich wederom in te zullen zetten voor toestemming van deze minerale meststoffen. Staghouwer weet zich daarbij in ieder geval gesteund door zijn Vlaamse collega Hilde Crevits.

EU-commissaris Wojciechowski kondigde ook nog een steunmaatregel aan voor boeren in Oekraïne. Waar mogelijk gaat de EU proberen diesel te leveren aan boeren in het land. Zij kampen aan het begin van het zaaiseizoen met een groot brandstoftekort. Dat is ontstaan doordat de boeren in de strijd tegen de Russen diesel hebben geleverd aan het Oekraïense leger.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer