Belgische aardappelverwerkers zetten noodgedwongen in op palmolie

De oorlog in Oekräine zorgt voor een tekort aan zonnebloemolie bij Belgische aardappelverwerkers. Zij moeten daarom halsoverkop overschakelen op palmolie. Dat meldt persbureau Belga.

Belgische+aardappelverwerkers+zetten+noodgedwongen+in+op+palmolie
© Nieuwe Oogst

De Belgische belangenorganisatie voor de aardappelhandel en verwerkende industrie Belgapom bevestigt het tekort aan zonnebloemolie. Directeur Cristophe Vermeulen omschrijft de situatie als 'een acute crisis'. Volgens hem is het momenteel alle hens aan dek bij de aardappelverwerkers.

De verwerkende industrie gebruikt doorgaans zonnebloemolie om aardappelen te verwerken tot frites op chips. 75 procent van de gebruikte zonnebloemolie komt uit Oekraïne of Rusland, waar de markten zwaar verstoord zijn door de oorlog. 'Twee weken geleden hadden bedrijven nog voorraden voor zes weken', weet Vermeulen.


Alternatieven

Vanwege de schaarste aan zonnebloemolie gaan verwerkers op zoek naar alternatieven en komen dan in eerste instantie uit bij palmolie. Het gevolg is dat de prijzen voor de alternatieven, zoals palmolie, ook omhoog gaan. Daarbij is palmolie minder duurzaam dan zonnebloemolie.

Vermeulen laat weten dat producenten door de overstap naar palmolie ook hun labels moeten veranderen. Dit heeft te maken met het verschil in de hoeveelheid verzadigde vetten. De sector is daarover in overleg met de overheid, onder meer met het Voedselagentschap. Vermeulen: 'Enerzijds willen we de productie op peil houden, anderzijds moeten we ook de consument informeren.'


Regeringstafel

Het bericht over het tekort bereikte dus ook al de Belgische regeringstafel. Als minister van Middenstand, Zelfstandigen, Kmo's en Landbouw haalde David Clarinval het tekort aan als voorbeeld van bedrijven die kampen met stijgende energie- en grondstoffenprijzen. 'Fritesfabrieken moeten hun producties veranderen en dat kan problematisch zijn.'

Belga meldt dat de volgende stap van de regering is om de Nationale Bank te vragen de impact van de oorlog voor de verschillende sectoren te onderzoeken. Daarna kunnen op basis van de uitkomsten maatregelen worden genomen.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer