Voedselmakers zoeken met spoed alternatief voor zonnebloemolie

Levensmiddelenproducenten hebben nog voor zo'n vier tot zes weken zonnebloemolie op voorraad. Door de oorlog in Oekraïne, een grote producent van deze kookolie, blijven nieuwe leveringen uit.

Voedselmakers+zoeken+met+spoed+alternatief+voor+zonnebloemolie
© VidiPhoto

Nederlandse voedselverwerkende bedrijven zijn daarom naarstig op zoek naar alternatieven voor zonnebloemolie, geeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) aan.

'We gaan dat op twee manieren merken', stelt een woordvoerder van de brancheorganisatie. 'Ten eerste zal het zonnebloemolieschap in de supermarkt leeg raken.' Daarnaast zal zonnebloemolie ook uit allerlei producten verdwijnen.


Zonnebloemolie wordt gebruikt om bijvoorbeeld chips en friet in te frituren, maar zit ook in margarine, koekjes en babyvoeding. Alternatieven zouden bijvoorbeeld raapzaad-, lijnzaad- of palmolie kunnen zijn, legt de zegsman uit.

Wat werkt hangt af van het product en de manier waarop de olie wordt gebruikt. Bovendien moeten ook de etiketten en verpakkingen worden aangepast als er geen zonnebloemolie, maar een ander product wordt gebruikt. Dat heeft namelijk gevolgen voor de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde.


Aanpassen etiketten

De overstap naar andere ingrediënten en het aanpassen van de verpakking kost bedrijven geld en levert onvermijdelijk hogere prijzen op. 'De vraag naar die alternatieven neemt toe en ze worden dus ook duurder. De mate waarin bedrijven zelf alle prijsverhogingen kunnen opvangen is beperkt', aldus de FNLI-woordvoerder.

Overigens worden ook verschillende verpakkingsmaterialen als blik en karton duurder door de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer