Tarwemarkt maakt pas op de plaats

De hoop op een staakt-het-vuren in Oekraïne zorgt ervoor dat de tarwemarkt deze week enigszins een pas op de plaats maakt.

Tarwemarkt+maakt+pas+op+de+plaats
© Twan Wiermans

De Matif eindigde vorige week met een notering op maaltarwe van 370 euro per ton. Aan het begin van deze week stegen de noteringen tot 386 euro per ton, na geruchten dat Rusland de grenzen sluit voor de graanexport. Deze maatregel zou de wereldmarkt voor tarwe met ongeveer 6 miljoen ton verminderen, schrijft beursmakelaar De Vries & Westermann in een analyse.

Later meldde de Russische overheid wel dat de export van granen en dus ook tarwe mogelijk blijft onder voorwaarden. Tegengestelde berichten zoals dit zorgen voor veel volatiliteit op de toch al gevoelige tarwemarkt. In de loop van deze week daalden de noteringen bij de Matif voor tarwe op levering in mei naar een niveau van 360 euro per ton.


• Bekijk de marktprijzen van graan

De regionale landbouwbeurzen in Nederland volgen de internationale markt. LNCN in Emmeloord verhoogde de notering voor voertarwe deze week met bijna 20 euro tot maximaal 392 euro. Daarbij wordt apart de hoogste transactie gemeld in 't Oldambt van 400 euro per ton. Goes en Middenmeer noteerden eerder in de week tot 370 euro per ton, ook voor voertarwe.

Voor de komende oogst komen er in elk geval alvast positieve berichten vanuit Frankrijk. Daar krijgt de conditie van 92 procent van de ingezaaide wintertarwe een goede beoordeling. Wel is er enige zorg over de aanhoudende droogte. Voor Duitsland melden landbouworganisaties in een eerste prognose voor oogst 2022 een stijging van de tarweproductie met 5,8 procent tot 22,6 miljoen ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer