NAJK roept ministerie op in actie te komen voor Nederlandse boeren

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontact (NAJK) roept het ministerie van LNV op zo snel mogelijk actie te ondernemen om de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor boeren en tuinders niet nog verder uit de hand te laten lopen.

NAJK+roept+ministerie+op+in+actie+te+komen+voor+Nederlandse+boeren
© David Hilberink

De belangenbehartiger krijgt volop geluiden vanuit de leden over de impact van de oorlog op hun bedrijf. Zo worden jonge tuinders geraakt door de hoge gasprijzen, hebben akkerbouwers, tuinders en melkveehouders te maken met dure kunstmest en raken de hoge veevoerkosten met name varkens- en pluimveehouders.

'Onze leden kijken met grote zorgen naar de oorlog. Gezien de potentiële gevolgen van het conflict, is een strategische benadering van voedselpolitiek nodig op de lange termijn. Op de korte termijn moet LNV samen met het bedrijfsleven in kaart brengen wat de gevolgen zijn voor onze land- en tuinbouw en vooral kijken wat we hieraan kunnen doen', zegt NAJK-voorzitter Roy Meijer. Hij zegt dat hij al vanaf dag 1 in nauw contact staat met het ministerie en het agrobedrijfsleven.


Volgens NAJK is het, met het oog op het voorjaar, nu de tijd om op Europese schaal stimulerende maatregelen te nemen en knellende regelgeving weg te nemen. Denk aan regels rondom het gebruik van dierlijke mest in plaats van kunstmest. Ook moet zo spoedig mogelijk worden overwogen crisisbestrijdingsmaatregelen in te voeren om markten te ontlasten en de toegang tot voedsel te waarborgen.

NAJK vindt dat de overheid samen met de primaire sector en het agrobedrijfsleven moet nadenken over verschillende scenario's omtrent de voedselstrategie in zowel Nederland als in de Europese Unie. 'Juist nu is het goed om met elkaar in gesprek te gaan over de gevolgen van deze oorlog voor de voedselstrategie op de lange termijn, in de vorm van scenariostudies', aldus Meijer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer