Nieuwe methode is kans voor berekening milieuafdruk sierteelt

De komst van de Flori Product Environmental Footprint Category Rules (FloriPEFCR) moet verandering brengen in het ontbreken van een Europees erkende en gestandaardiseerde methode voor een milieufootprint in de sierteeltsector.

Nieuwe+methode+is+kans+voor+berekening+milieuafdruk+sierteelt
© Theresa Koeleman

Een tijdelijk samenwerkingsverband met daarin onder meer Wageningen University & Research en bloemenveiling FloraHolland werkt aan Europese rekenregels voor het berekenen van de milieuafdruk van sierteeltproducten, meldt FloraHolland.

Doel van de FloriPEFCR-methode is een basis leggen voor geverifieerde en betrouwbare duurzaamheidsclaims. Dat is om greenwashing, een marketingtruc die bedrijven gebruiken om duurzaam te lijken, te voorkomen. De methode zorgt voor betrouwbare resultaten, vergelijkbare uitkomsten en een gelijk speelveld. Dat maakt volgens FloraHolland een eerlijke systematische vergelijking tussen diverse snijbloemen en tussen verschillende potplanten mogelijk.


Levenscyclusanalyse

De berekening van de FloriPEFCR-methode is gebaseerd op een levenscyclusanalyse. De methode heeft duidelijke standaard rekenregels voor zestien impactcategorieën bij de berekening van de milieuafdruk. Er zijn per productcategorie gespecificeerde rekenregels uitgewerkt. Voorbeeld hiervan is de milieu-impact van productie op klimaat, landgebruik en uitputting van hulpbronnen.

In het systeem wordt rekening gehouden met de milieueffecten van een eenheid van een product. Dit vanaf de winning van de grondstoffen tot het einde van de levensduur van het product. Mogelijk wordt het de referentiemethode die de Europese Commissie gaat gebruiken, laat FloraHolland weten. Het gewenste projectresultaat is een volledig erkende FloriPEFCR voor snijbloemen en potplanten. De publicatie staat nu op begin 2023.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer