SGP en VVD willen ruimte voor jagers

Tweede Kamerleden Roelof Bisschop (SGP) en Thom van Campen (VVD) hebben in schriftelijke Kamervragen aan minister Christianne van der Wal voor Stikstof en Natuur hun zorgen geuit over dreigende jachtbeperkingen. De Kamerleden willen dat er pas op de plaats wordt gemaakt.

SGP+en+VVD+willen+ruimte+voor+jagers
© Twan Wiermans

Aanleiding voor de Kamervragen is de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland die de landelijke vrijstelling voor onder meer de jacht op de vos onderuit dreigt te halen. 'Niet omdat die vrijstelling inhoudelijk niet zou deugen, integendeel, maar omdat in de wettekst de bepaling op basis waarvan een vrijstelling geregeld kan worden niet goed geformuleerd zou zijn', schrijft de SGP in een toelichting op de schriftelijke vragen.

'Die weeffout moet snel hersteld worden, zodat weide- en akkervogels tijdens het komende broedseizoen beschermd kunnen worden tegen de vos en andere predatoren', geeft de partij aan. Daarnaast zijn er zorgen over de ruimte voor de jacht op de haas en het konijn.


Rode Lijst

Momenteel hangt een beperking van deze jacht of zelfs een verbod op de loer op basis van de plaatsing van de twee diersoorten op de Rode Lijst. Recent onderzoek toont echter aan dat er door de wijze van tellen een vertekend beeld ontstaat. Hazen en konijnen zijn nu veel meer in de nacht actief dan overdag, terwijl reguliere tellingen door vogelaars vooral overdag worden gedaan.


Voor de SGP en VVD zijn de mogelijk verkeerde telwijze en de uitspraak van de rechtbank aanleiding om te pleiten voor het maken van een pas op de plaats met eventuele jachtbeperkingen. Aan de minister vragen Bisschop en Van Campen onder meer om op zeer korte termijn in overleg te treden met provincies over de aanpak naar aanleiding van de gerechtelijke uitspraak. Ook willen de Kamerleden dat de minister overlegt met de partijen die de tellingen uitvoeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer