Gelderse jacht hervat na extra onderbouwing Faunabeheerplan

Jagers in Gelderland kunnen per direct weer gebruik maken van de landelijke en provinciale vrijstellingen voor het bejagen van de vos, Canadese gans, kauw, duif en zwarte kraai.

Gelderse+jacht+hervat+na+extra+onderbouwing+Faunabeheerplan
© Noordoost.nl-Alex J.de Haan

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben hun goedkeuring gegeven aan een uitgebreider onderbouwd faunabeheerplan van de Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland. De rechtbank had hiertoe opgedragen. In augustus bepaalde Rechtbank Gelderland dat het provinciale faunabeheerplan te weinig onderbouwing bood voor de vrijstelling. De Faunabescherming was hierover een rechtszaak begonnen.

Het eerder aangekondigde hoger beroep van de provincie tegen deze uitspraak blijft ook staan. De Raad van State zal hierover in de loop van volgend jaar een beslissing nemen. Tot die tijd is er met het nieuwe goedkeuringsbesluit een oplossing.


De Jagersvereniging laat op zijn website weten het hoger beroep van de provincie te steunen. Ook roept de vereniging op tot het krijgen van een goed beeld van de daadwerkelijke faunaschades. Een uitdaging voor de faunabeheereenheid, agrarische sector en wildbeheereenheden.


Snel gerepareerd

Namens LTO Noord reageert regiobestuurder Hans van Beuzekom blij op het besluit van het provinciebestuur. 'Mooi dat dit zo snel kon worden gerepareerd. Ook deze vrijstelling zal ongetwijfeld weer worden aangevochten, maar men kan nu in ieder geval weer aan de slag. Vooral in het fruit was het de afgelopen weken penibel met overlast van kraaien.'

Van Beuzekom doet nogmaals de oproep aan grondgebruikers om faunaschade altijd te melden, ook als het gaat om schade die niet wordt vergoed, zoals het geval is bij de vrijstellingen. 'Het is lastig om data te verzamelen over de schade, omdat in de praktijk schade amper tot niet wordt gemeld. Er kan toch geen tegemoetkoming worden aangevraagd, is de redenering. De uitspraak van Rechtbank Gelderland is een klassiek voorbeeld van hoe je jezelf in de vingers snijdt als je schade niet meldt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer