Ontheffing+afschot+gans+en+kraai+in+Gelderland+opgeschort
Nieuws
© Vidiphoto

Ontheffing afschot gans en kraai in Gelderland opgeschort

Jachthouders in Gelderland mogen tot nader order geen gebruik meer maken van een ontheffing voor de jacht op vos, Canadese gans, kauw en zwarte kraai. De rechtbank Gelderland vindt dat, in tegenstelling tot eerdere uitspraken, de landelijke vrijstelling met schadehistorie moet zijn onderbouwd.

Volgens secretaris Erik Koffeman van de Fauna Beheereenheid (FBE) Gelderland blijft het jachtseizoen voor konijn nog wel van kracht. Dat loopt nog tot en met 31 januari. Hetzelfde geldt voor de jacht op houtduif in de periode van 15 oktober tot en met 31 januari. De ontheffing is aangevochten door natuurorganisatie Faunabescherming.

Koffeman: 'Maar voor alle jagers die op dit moment in de provincie Gelderland nog schade bestrijden van duiven, kauwen en zwarte kraaien op granen geldt dus dat dit niet meer is toegestaan.'


Fruitoogst Betuwe

Volgens portefeuillehouder faunabeleid Edwin Michiels van LTO Nederland kan de uitspraak zorgen voor een gigantisch probleem. 'Allereerst bij de fruitteelt in de Betuwe. Daar loopt de hele oogst zo gevaar.'

Michiels maakt zich grote zorgen dat de vrijstellingen in andere provincies nu ook worden ingetrokken. 'Dat gaat ongetwijfeld gebeuren. In Noord-Holland loopt al een gelijksoortige procedure. Daarom zullen we als LTO nogmaals bij minister Carola Schouten aan de bel trekken.'


FBE overlegt met provincie en LNV

FBE Gelderland is intussen in overleg met de provincie Gelderland en het ministerie van LNV om een oplossing voor de ontstane situatie te vinden. 'Hoe lang dit gaat duren is op dit moment niet duidelijk. Daar kunnen wij dan ook geen voorspelling over doen', zegt Koffeman.

FBE Gelderland vraagt jachthouders alle in Gelderland geschoten landelijk vrijgestelde soorten zo snel mogelijk af te melden in het Fauna Registratie Systeem. 'Een goede registratie helpt ons in een verdere juridische procedure.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 13°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer