Gelderland hoeft afschot wilde hoefdieren niet te staken

Provincie Gelderland mag doorgaan met het afschieten van grote wilde hoefdieren. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland beslist in een zaak die door de Faunabescherming was aangespannen.

Gelderland+hoeft+afschot+wilde+hoefdieren+niet+te+staken
© Vidiphoto

Die stichting stelt dat de faunabeheereenheid (FBE) met het afschot het leefgebied van de wolf verstoort. Daarom zou de provincie handhavend moeten optreden volgens de Faunabescherming. De provincie wees dat verzoek af waarna de Faunabescherming naar de rechter stapte.

Provincie Gelderland verleende in 2019 een ontheffing aan de FBE voor het doden van grote wilde hoefdieren. Hieronder vallen het damhert, edelhert, wild zwijn en de ree. In het gebied ligt ook de Veluwe, waar sinds kort ook de wolf zich heeft gevestigd. Volgens de Faunabescherming leidt het afschot van de grote wilde hoefdieren op en rond de Veluwe tot verstoring van het leef- en rustgebied van de wolf. Dat zou in strijd zijn met de Wet natuurbescherming.

De provincie stelt dat de wolven niet worden verstoord door het geluid van de geweren. Zo vestigen wolven zich veel op militaire oefenterreinen. De rechter kan hierin meegaan, maar benadrukt tegelijkertijd dat de toenemende menselijke activiteit wel voor verstoring kan zorgen. Evenals de afname van prooidieren in het gebied waar de wolf leeft. De rechter baseert zich daarbij op een rapport van de Rijksuniversiteit Groningen.


Verstorend effect niet te voorkomen

Er is onderzocht in hoeverre intensief afschot van wilde hoefdieren op de Veluwe negatieve effecten heeft voor de wolf. Een van de conclusies is dat zelfs de meest zorgvuldige jachttechnieken verstorende effecten van mensen niet kunnen voorkomen. Het is vooral de aanwezigheid van de mens die verstorend werkt. Daarnaast wordt door het afschot het voedselaanbod verminderd.

Volgens provincie Gelderland heeft de wolvenpopulatie zich sinds de start van het afschot juist positief ontwikkeld en zijn er geen wolven uit het gebied weggetrokken. Verder worden de wolven gemonitord en wordt waar nodig het afschot bijgestuurd. Volgens de rechter blijk hieruit juist dat het aannemelijk is dat wolven door het afschot van de grote wilde hoefdieren worden verstoord.


Verschillende belangen

Het afschot van de grote wilde hoefdieren is nodig vanwege verschillende belangen, waaronder de bescherming van wilde flora en fauna. Ook moet het onnodig lijden van zieke dieren worden voorkomen. Door de komst van de wolf is dit niet ineens overbodig geworden. Op dit moment is volgens de rechter geen sprake van een situatie waarin de wolven zodanig worden verstoord dat het afschot moet worden stilgelegd. Het belang van het afschot weegt zwaarder.

Wel stelt de rechter dat de lopende bezwaarprocedure bij de provincie hét moment is om de ontstane situatie, met de komst van een nieuwe beschermde soort, opnieuw te bekijken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer