Jagersvereniging: hazenstand twee keer zo hoog als gedacht

Het aantal hazen in Nederland is bijna twee keer zo hoog als eerder werd aangenomen. Dat is de conclusie van nieuw onderzoek van de Koninklijke Jagersvereniging in samenwerking met Bureau Waardenburg.

Jagersvereniging%3A+hazenstand+twee+keer+zo+hoog+als+gedacht
© Vidiphoto

Uit het onderzoek komt naar voren dat de hazen hun leefwijze hebben aangepast aan het drukbevolkte Nederland en vooral 's nachts zichtbaar zijn. In tegenstelling tot eerdere tellingen werd tussen mei en oktober 2021 in 480 telrondes geteld met warmtebeeldcamera's. Eerdere tellingen van het aantal hazen blijken hiermee achterhaald, aldus de Jagersvereniging. Een schatting van het aantal hazen in Nederland geeft het onderzoek niet.Behalve hazen werden ook reeën en konijnen in de tellingen meegenomen. Van alle drie de soorten werden 's nachts met warmtekijkers meer exemplaren geteld dan overdag met de waarnemingen door de verrekijker. In de telresultaten van het aantal hazen troffen de onderzoekers het grootste verschil. Dat onderschrijft volgens de Jagersvereniging de conclusies van eerdere onderzoeken. Die stellen dat zoogdieren in Nederland steeds meer 's nachts actief zijn.

Tweeledige conclusie

De conclusie die aan dit onderzoek verbonden kan worden, is tweeledig. 'Ten eerste blijkt dat de tot op heden gehanteerde telmethode van hazen, konijnen en reeën in Nederland is achterhaald', stelt de Jagersvereniging.


'Om een goed beeld van de populatieomvang te krijgen, zijn nachttellingen met warmtebeeldkijkers een absolute voorwaarde. Daarnaast kun je stellen dat het met de wildpopulatie op de Nederlandse akkers, met name daar waar het hazen en reeën betreft, veel beter is gesteld dan tot op heden werd aangenomen.'


Aanpassen aan de omgeving

De nieuwe bevindingen moeten worden meegenomen in de wegingen die ten grondslag liggen aan de kwalificaties voor bijvoorbeeld de gunstige staat van instandhouding en de Rode Lijst. Dat vindt ecoloog Kees van Hulst van de Jagersvereniging. 'Uit verschillende onderzoeken, die in het verleden al zijn gedaan, blijkt dat de haas zich steeds meer aanpast aan de omgeving waarin hij leeft.'

In het drukke Nederland speelt de mens daarin een grote rol, weet hij. 'Ook de grote hoeveelheid verwilderde katten die vooral op zicht jagen, motiveren de haas om steeds meer activiteiten te ontplooien in de nachtelijke uren. Het is dus logisch dat je overdag met een verrekijker steeds minder hazen ziet en 's nachts veel meer.'


Betrouwbare telmethode

De Jagersvereniging zegt graag mee te willen werken aan de ontwikkeling van een betrouwbare telmethode voor hazen, reeën, konijnen en eventuele andere diersoorten. Deze vernieuwde aanpak moet gebaseerd zijn op het nieuwe wetenschappelijk inzicht dat het gedrag van dieren verandert. 'Daarbij moet worden geconstateerd dat een telmethode, waarbij ook nachtelijke tellingen met de warmtebeeldkijker worden gedaan, betrouwbare data oplevert.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer