SGP wil rem op 'vergroening' landbouw voor voedselzekerheid

Door de Russische oorlog tegen Oekraïne dreigt de graanproductie in dat land dit en komend seizoen fors lager uit te vallen. Dat leidt tot een risico op voedseltekorten en hoge voedselprijzen in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Daarom moet de 'vergroening' van de Europese landbouwpolitiek worden stopgezet, vinden SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen en SGP-Tweede Kamerlid Roelof Bisschop.

SGP+wil+rem+op+%27vergroening%27+landbouw+voor+voedselzekerheid
© Europees Parlement

Door de sancties tegen Rusland en Belarus valt onder meer een belangrijke importstroom van grondstoffen voor kunstmest weg. 'Dat dreigt de landbouwproductie te verlagen. Dit is het moment om ruimte te geven aan kunstmestvervangers. Het gaat daarbij om mineralenconcentraat uit dierlijke mest. En dan liefst structureel, melden de SGP'ers in een tienpuntenplan.


Daarin stellen zij voor dat de verplichte braakligging van landbouwgronden en bufferstroken, voorwaarden in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, moet worden uitgesteld. Ook de gewenste groei van biologische landbouw moet worden opgeschort en heroverwogen.Ook het dreigende verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen moet volgens de SGP'ers worden uitgesteld. Daarnaast vinden ze dat voor boeren en landbouwers de Europese noodfondsen moeten worden opengesteld.


Voedseltekorten

De SGP'ers vinden 'dat onze boeren een deel van de voedseltekorten kunnen aanvullen, maar dan moeten ze snel die kans krijgen van de overheid', zegt Bisschop. De twee politici doelen op zowel de Europese als de Nederlandse overheid.


'Bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere maatregelen', vindt Europarlementariër Ruissen (foto). 'We moeten altijd voldoende betaalbare voeding kunnen garanderen voor onze bevolking. Dit is niet de tijd om de landbouw verder af te knijpen, maar het tegendeel.'


Terugdraaien

Met hun voorstellen proberen de SGP-fracties in Straatsburg en Den Haag de besluiten terug te draaien of uit te stellen die de afgelopen twee jaar zijn genomen over vernieuwing van het Europese landbouwbeleid.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Mede door het strengere klimaatbeleid moet de Europese landbouw de komende jaren fors 'vergroenen'. Dat gebeurt tot grote onvrede van de conservatieve en rechtse fracties in het Europees Parlement.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer