Europese landbouwdenktank: oorlog in Oekraïne wake-upcall

De Russische invasie in Oekraïne is een wake-upcall voor de Europese Unie. Dat stelt landbouwdenktank Farm Europe. Die vindt dat de EU haar onafhankelijkheid wat betreft voedsel en energie moet verbeteren. De gekozen beleidsrichting voorziet daar onvoldoende in.

Europese+landbouwdenktank%3A+oorlog+in+Oekra%C3%AFne+wake%2Dupcall
© Burt

'Energie- en voedselonafhankelijkheid zijn cruciale strategische pijlers. We mogen onze voedselvoorziening niet in gevaar brengen en we moeten ons zorgen maken dat buurlanden en arme landen in Afrika niet verhongeren', aldus Farm Europe in een statement.

De boer-tot-bordstrategie van de EU druist volgens Farm Europe juist in tegen voedselonafhankelijkheid en voedselzekerheid. 'Alle gepubliceerde analyses, ook die van de Europese Commissie zelf, laten vergelijkbare resultaten zien. Daardoor bestaat er weinig twijfel over dat we te maken zouden krijgen met een scherpe en door het beleid zelf veroorzaakte inkrimping van de landbouw in de EU.'


Voorstellen fundamenteel herzien

De EU moet geen beleid voeren dat de landbouwproductie vermindert, aldus Farm Europe. 'Voor de commissie is het tijd om haar voorstellen fundamenteel te herzien.' Dat betekent niet dat er geen beleid kan zijn dat klimaatverandering bestrijdt en het milieu beschermt.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

'Dat zijn prioriteiten die we delen. Het probleem is dat het door de commissie voorgestelde beleid maar een beperkt gunstig effect op het milieu heeft, aangezien de productie elders zou stijgen om de krimp in de EU te compenseren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer