SGP ziet voor landbouw mogelijkheden over rechts

SGP-landbouwwoordvoerder Roelof Bisschop ziet in de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer mogelijkheden om 'over rechts' zaken te doen voor goed landbouwbeleid. Dat zegt hij in reactie op de verkiezingsuitslag. 'Veel hangt echter af van wat wordt vastgelegd in het regeerakkoord in de kabinetsformatie', is zijn inschatting.

SGP+ziet+voor+landbouw+mogelijkheden+over+rechts
© Dirk Hol

Volgens de SGP'er is de opstelling van de VVD in de formatie voor het nieuwe kabinet voor boeren en tuinders daarom erg belangrijk. 'D66 is natuurlijk groot geworden en het CDA heeft verloren. Als D66 veel van het gedachtegoed kan inbrengen in het landbouwbeleid, dan is dat geen goed nieuws.'


Bisschop denkt daarbij aan de D66-plannen voor het afbouwen van de veestapel. 'D66 is weliswaar gegroeid, maar niet het meest. Forum voor Democratie is, zoals het er nu naar uitziet, gegroeid naar acht zetels. De PVV heeft zeventien zetels, de BoerBurgerBeweging heeft een zetel en JA21 komt binnen met vier zetels.'

Deze partijen hebben, samen met VVD en CDA, met elkaar een meerderheid van meer dan tachtig zetels in de Tweede Kamer. Bisschop: 'Als de VVD niet te veel vastlegt in een mogelijk regeerakkoord met D66, is het best mogelijk om vanuit de Tweede Kamer goed beleid te maken. Beleid dat aansluit bij waar wij als SGP voor staan voor de landbouw.'


Structureel beter stikstofbeleid

Bisschop denkt daarbij direct al aan het stikstofbeleid. Hij ziet het huidige stikstofakkoord, waar ook SGP steun aan gaf, als een noodoplossing. 'Er is echt meer nodig. We moeten naar structureel beter stikstofbeleid met een beter meetnetwerk, een betere rekentool. De betrouwbaarheid daarvan rammelt op dit moment aan alle kanten. We moeten dat grondig herzien, ook voor de juridische houdbaarheid.'

Volgens het SGP-Kamerlid moet bovendien gesproken worden over de houdbaarheid van de kritische depositiewaarden. 'Ook al zouden we alles doen wat we kunnen, dan nog zijn de doelen soms onhaalbaar. Rechterlijke uitspraken, bijvoorbeeld over de verlenging van de A15 en de emissiearme vloeren, tonen aan dat er nog steeds grote onzekerheid is.'

'Door dit aan te pakken, zorgen we enerzijds voor veel duidelijkere en eerlijkere inzichten waar de stikstof vandaan komt. Anderzijds vergroten we het vertrouwen van de landbouwsector in het stikstofbeleid', verzekert Bisschop. Hij verwacht dat stikstof direct hoog op de agenda van de nieuwe Tweede Kamer en het nieuwe kabinet zal staan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer