SGP wil meer geborgde zetels Overijsselse waterschapsbesturen

De SGP wil dat er meer, in plaats van minder geborgde landbouwzetels komen in de besturen van de Overijsselse waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta.

SGP+wil+meer+geborgde+zetels+Overijsselse+waterschapsbesturen
© Nieuwe Oogst

Met dat standpunt reageert de SGP op vragen van D66. Die partij pleitte woensdag tijdens een Statencommissievergadering juist voor het terugbrengen van het aantal geborgde zetels naar het wettelijke minimum van zeven.

Dat ziet SGP-Statenlid Dirk van Dijk niet zitten. 'Wij willen de categorie ongebouwd, dus de landbouw, juist meer geborgde zetels geven', zegt hij. In waterschap Drents Overijsselse Delta wil de SGP van vier naar vijf en in waterschap Vechtstromen van drie naar vijf geborgde zetels voor de landbouw.


Meer zekerheid

Op landelijk niveau wordt momenteel de discussie gevoerd over het volledig afschaffen van de geborgde zetels. Dat is tegen het zere been van de SGP, aldus Van Dijk. 'Dat gebeurt onder de vlag van de democratisering van de waterschappen. Maar dat betekent in de praktijk dat de landbouw gaat inleveren. Die raakt dus een deel van zijn positie kwijt. Geborgd geeft wat mij betreft wat meer zekerheid.'

Gedeputeerde Staten van Overijssel achten het overigens onnodig om met de waterschappen in de provincie in gesprek te gaan over het terugbrengen van het aantal geborgde zetels. Dat zei commissaris van de Koning Andries Heidema woensdag in reactie op de vragen van D66.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer