Kwekersrecht op bloembollen vijf jaar langer

De Europese Commissie steunt het voorstel om het kwekersrecht op bloembollen, houtig klein fruit en houtige sierplanten te verlengen van 25 tot dertig jaar.

Kwekersrecht+op+bloembollen+vijf+jaar+langer
© Huisman Media

Een akkoord is daarover vrijdag in Brussel gesloten met de EU-lidstaten en de Europese Commissie. Het kwekersrecht regelt de financiële vergoeding voor plantenveredelaars. Het uitgangsmateriaal blijft daarbij wel altijd beschikbaar voor verdere veredeling. De verlenging van het kwekersrecht in de Europese Unie is een initiatief van Europarlementslid Bert-Jan Ruissen van de SGP.In een reactie zegt Ruissen dat een langere termijn voor het kwekersrecht goed is voor de innovatie en het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe variëteiten. 'Dit zet de deur open naar meer nieuwe, mooiere en betere soorten', verklaart de Europarlementariër. 'Goed dat hierover zo snel een akkoord is gesloten.'


Europees Parlement moet nog stemmen

Het voltallige Europees Parlement moet in september nog wel stemmen over het EU-akkoord met betrekking tot het kwekersrecht. Ruissen rekent hierbij op een ruime meerderheid, vooral ook omdat eerder de parlementscommissie voor landbouw bijna unaniem akkoord ging.

Vooruitlopend op de verlenging van het kwekersrecht voor onder meer bloembollen is in Brussel ook al besloten om kwekersrechten pas formeel te laten aflopen op de laatste dag van het kalenderjaar. Kwekersrechten die dus aflopen op een bepaalde datum, verliezen hun status pas op 31 december van het betreffende jaar. Volgens berichtgeving van Plantum, koepelorganisatie voor veredelingsbedrijven, voorkomt dit besluit veel onduidelijkheid in het proces om het kwekersrecht te verlengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer